2015 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Antikorupcijos komisijos nariai siekia socialdemokratų įdarbinimų skaidrumo tyrimo“

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos ir Antikorupcijos komisijos nariai Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Valstybės tarnybos departamentą (VTD), prašydami ištirti ir įvertinti, ar žiniasklaidos paviešintame Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) įdarbinti planuojamų asmenų sąraše esančių asmenų priėmimas dirbti įvairiose Vyriausybei ir ministerijoms pavaldžiose valstybės institucijose atliktas skaidriai ir nepažeidžiant įstatymų. 

Seimo nariai atkreipė pareigūnų dėmesį į praėjusią savaitę nacionalinėje žiniasklaidoje pasirodžiusią publikaciją, kurioje teigiama, kad LSDP dar 2012 metais sudarė sąrašą su 151 asmeniu, kuriam partija siekia surasti darbo vietą. Publikacijoje nurodoma, kad premjeras neigė besivadovaujantis tokiu sąrašu, tačiau partijos rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas neneigė jo egzistavimo ir neįžvelgė nieko blogo tokių sąrašų sudaryme, vadindamas tai „kadrų politika“. 

Praėjusiais metais viešumoje buvo iškilę pavieniai „darbiečių“ įdarbinimo valstybės tarnyboje pagal partinę ištikimybę atvejai. Tačiau šį kartą pasirodžiusi informacija toli pranoksta Darbo Partijos atvejį: jei informacija pasitvirtins, teks konstatuoti, jog socialdemokratai saviems numato darbo vietas valstybės tarnyboje ir nuosekliai siekia pasodinti savus žmones į norimas vietas. Tai reiškia, kad į valstybės tarnybą priimama ne vien pagal kompetencijas, tačiau ir partines ištikimybes. Būtinas tyrimas, kuris atsakytų, kokiomis aplinkybėmis ir ar pagal skaidrius profesinius kriterijus sąraše esantys žmonės buvo įdarbinti valstybės institucijose“, – teigė A. Bilotaitė. 

Antikorupcijos komisijos nariai kartu su kreipimusi STT ir VTD pateikė ir iš alfa.lt redakcijos gautą LSDP įdarbinti planuotų asmenų sąrašą. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė