2015 m. gruodžio 10 d., ketvirtadienis

Religinės bendruomenės nemokės žemės mokesčio

Seimas priėmė Žemės mokesčio įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-3696(2), kuriomis nutarta nuo 2016 m. sausio 1 d. papildyti žemės mokesčiu neapmokestinamų objektų sąrašą, į jį įtraukiant tradicinėms ir kitoms valstybės pripažintoms religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams nuosavybės teise priklausančius žemės sklypus. Už šiuos pakeitimus balsavo 95 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 6 parlamentarai. 

Remiantis naujomis nuostatomis, apskaičiuojant žemės mokestį už 2016 metų ir vėlesnius mokestinius laikotarpius visos tradicinės ir kitos valstybės pripažintos religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai bus traktuojami vienodai ir nemokės žemės mokesčio. 

Pagal dabar galiojančias Žemės mokesčio įstatymo nuostatas religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai už jiems nuosavybės teise priklausančius žemės sklypus privalo mokėti žemės mokestį, išskyrus katalikiškas bendruomenes ir atvejus, kai savivaldybių tarybos vadovaudamosi Žemės mokesčio įstatymo nuostatomis savo biudžeto sąskaita kitas religines bendruomenes, bendrijas ir centrus nuo šio mokesčio atleidžia. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė, 
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja 
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė