2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Seimas priėmė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo pataisas

Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIIP-3521(2). Už tokį sprendimą balsavo 83, susilaikė 10 Seimo narių. Nė vienas parlamentaras nebuvo prieš. 

Priimtomis pataisomis patikslintas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos statusas, asmenų skyrimo į VTEK narius ir jų atleidimo iš pareigų procedūros, VTEK pirmininko kompetencija; nustatyti VTEK posėdžių, kuriuose priimami atitinkami Komisijos kolegialūs sprendimai, organizavimo teisinius pagrindai; tarpusavyje suderinti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatyme bei Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nustatyti tyrimo dėl valstybinėje tarnyboje dirbančio asmens veikos atitikties įstatymų reikalavimams pradėjimo momentas ir tyrimo atlikimo terminai. 

Įstatymu suteiktas teisinis pagrindas VTEK, tikrinant valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų deklaruojamus privačių interesų duomenis, nemokamai gauti reikiamą informaciją iš valstybės ar žinybinių registrų, neatsižvelgiant į tai ar yra pagrįstų įtarimų apie deklaruotų duomenų netikslumus. 

Priimtomis pataisomis nustatyta, kad valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos, kurioje skundžiamas asmuo dirba, vadovas arba kolegiali valstybės ar savivaldybės institucija, atlikusi tyrimą dėl asmens veiksmų atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms ir tyrimo išvadą suderinusi su VTEK, priima galutinį sprendimą dėl asmens veikos. Taip pat reglamentuotas VTEK vaidmuo vertinant kitų valstybės ar savivaldybių institucijų, įstaigų vadovų ar jų įgaliotų atstovų atliktus tyrimus bei išvadas. 

Šiuo teisės aktu VTEK suteikta teisė, atsižvelgiant į teisės pažeidimo padarymo aplinkybes, pripažinti, kad asmuo šiurkščiai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, apibrėžiant aplinkybes, kurias nustačius, įstatymo nuostatų pažeidimas bus laikomas šiurkščiu.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė