2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Ieškoma atsakymų, ar socialdemokratų valdžioje nėra susiformavusi visa korupcinė grandinė“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija įregistravo klausimus Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui dėl jo sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės ir Utenos mero Alvydo Katino kyšininkavimo skandalo bei paties premjero vaidmens ir atsakomybės šioje istorijoje. 

D. Žiugždienė yra neeilinės įtakos asmenybė, ką įrodo jos anksčiau užimtos pareigos socialdemokratų lyderių pašonėje. 1993 m. ji dirbo Prezidento Algirdo Brazausko komandoje, o nuo 1998 m. buvo „Algirdo Brazausko paramos fondo“ vadove. Nuo 2001 iki 2006 m. dirbo Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko sekretoriato vadove, 2006–2008 m. Ministro Pirmininko Gedimino Kirkilo sekretoriato vadove. 2009 m. dirbo Seimo pirmininko Arūno Valinsko sekretoriato vadovės pavaduotoja, o vėliau, iki 2012 m. Kultūros ministerijos Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento direktore, kuravo Valdovų rūmų klausimą. Nuo 2012 gruodžio mėn. iki 2015 m. lapkričio užėmė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovės pareigas. 

Seimo nariai reikalauja, kad Seimo posėdžių salėje premjeras atsakytų į klausimus, ką A.Butkevičius žinojo apie jo artimiausių žmonių korupcinės veiklos planus, ar jis buvo informuotas, kad D. Žiugždienė ieško, kas jai nemokamai ar su didele nuolaida Utenoje sutvarkytų namą? Ar pats premjeras nedalyvavo derinant tokių reikalų su A. Katinu? Ar premjeras buvo informuotas apie sėkmingą susitarimą dėl tokio kyšio? Ar pats premjeras neketina prisiimti atsakomybės dėl šio skandalo? 

Pasak Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus, A. Katino ir D. Žiugždienės kyšininkavimo skandalas kelia esminį klausimą, ar šioje istorijoje nėra požymių, kad socialdemokratų valdžioje yra susiformavusi visa korupcinė grandinė, kai išnaudojant partinius ryšius, besitęsiančius nuo aukščiausios valdžios iki savivaldybių, neužmirštama korumpuotai pasirūpinti ir savo asmeninės buities reikalais. 

Į klausimus Ministras Pirmininkas turės atsakyti jau kitą savaitę, lapkričio 10 d., Seimo plenarinio posėdžio metu. 

Klausimai prisegami.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė