2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

Seimo opozicijos lyderis A. Kubilius: „Neaptardama atsakingų institucijų kritinių išvadų dėl kitų metų biudžeto, Seimo dauguma demonstruoja išskirtinį neatsakingumą“

Andrius Kubilius
Analizuodamas ateinančių metų biudžeto projektą, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigė pasigendantis Seimo salėje diskusijų dėl kritinių Europos Komisijos, Valstybės kontrolės ir Lietuvos banko išvadų apie kitų metų biudžetą. 

Ypatingą dėmesį reikia atkreipti į Europos Komisijos išvadą, kurioje Lietuva priskiriama itin kritiškai vertinamų šalių grupei, kartu su Ispanija, Italija ir Austrija. Išvadoje rašoma apie riziką, jog šalis neatitiks Stabilumo ir Augimo pakto nuostatų. Svarbiausias tiek Europos Komisijos, tiek Valstybės kontrolės siūlymas – mažinti Lietuvos biudžeto deficitą iki 0.5% BVP“, – teigė A. Kubilius. 

Parlamentaras pažymi, jog būtina laikytis šių rekomendacijų, kadangi reikia pasiruošti galimoms būsimoms pasaulinėms ar regioninėms finansų krizėms. 

Suprantama, jog rekomendacijų įgyvendinimas nebus lengvas, tačiau priešingu atveju rizikuojama pasitikėjimu Lietuva tarptautinėse rinkose ir iš to kylančiomis pasekmėmis, tokiomis kaip brangesniu skolinimusi“, – komentavo A. Kubilius. 

Seimo opozicijos lyderis stebisi valdančiosios daugumos pozicija. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, pristatydamas komiteto išvadą Seimo posėdyje, neužsiminė nė vienu žodžiu apie Valstybės kontrolės išvadą, nors komitetas ir nepriėmė jokio sprendimo dėl pateiktų rekomendacijų. Tuo tarpu Europos Komisijos išvada yra visai neaptarta net ir Seimo komitete. 

Neaptardama atsakingų institucijų išvadų, Seimo dauguma demonstruoja išskirtinį neatsakingumą. Neužtenka pasakyti, kad iki antrojo biudžeto projekto svarstymo Seimas tiesiog lauks, jog Vyriausybė pateiktų savo nuomonę dėl pateiktų rekomendacijų. Seimas jau pirmojo svarstymo metu turi nurodyti Vyriausybei vykdyti ar nevykdyti šias rekomendacijas, nes jų įgyvendinimas reikalaus reikšmingos viso biudžeto peržiūros. O neįgyvendinimas reikštų, kad Lietuva įsitvirtins tarp nepatikimai, rizikingai savo finansus tvarkančių valstybių“, – sakė A. Kubilius.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė