2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Seimo narių M. A. Pavilionienės, G. Purvaneckienės ir V. V. Margevičienės pranešimas: siūlome naikinti baudas už vertimąsi prostituciją, kad sumažintume smurto riziką

Minint Tarptautinę kovos prieš moterų prievartą dieną Seimo narės Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė ir Vincė Vaidevutė Margevičienė įregistravo Administracinių nusižengimų kodekso 487 straipsnio pakeitimo projektą, kuriuo numatoma naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija. 

Projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad administracinių baudų skyrimas už vertimąsi prostitucija didina prostitucija besiverčiančių asmenų pažeidžiamumą, nes užkerta jiems kelią kreiptis į policijos pareigūnus tapus smurto, seksualinės prievartos aukomis. Administracinės baudos neatgraso nuo vertimosi prostitucija, neproporcingai daug baudų skiriama asmenims parduodantiems seksualines paslaugas. 

Daugelis besiverčiančių prostitucija asmenų yra nepajėgūs sumokėti skirtų baudų. Besikaupiančios baudos apsunkina galimybes keisti gyvenimo būdą ir turėti pajamų iš legalaus darbo, nes gautą atlyginimą tenka skirti susikaupusių baudų sumokėjimui. 

Prostitucija besiverčiančios moterys pagal dabartinį teisinį reguliavimą yra menkai apsaugotos nuo smurto, bijo kreiptis į policiją, nes nenori būti nubaustos pinigine bauda. Panaikinus baudas šios moterys būtų labiau apsaugotos nuo smurto ir išnaudojimo,“ – teigia projektą inicijavusi Seimo narė M. A. Pavilionienė. 

2014 m. už prostitucijos paslaugų teikimą buvo nubaustos 299 (iš jų 179 – pakartotinai) moterys, už prostitucijos paslaugų pirkimą arba teikimą – 22 vyrai. 2011 metais bendra skirtų baudų suma buvo 172 000 litų, iš jų sumokėta – 11 000 litų, arba tik 6 proc. visų skirtų baudų. 

Beveik prieš metus Seimas yra priėmęs rezoliuciją raginančią naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija, paliekant tik baudas už seksualinių paslaugų pirkimą. Toks prostitucijos reguliavimo modelis, kuris siūlomas įstatymo projekte, galioja Švedijoje, Norvegijoje ir Islandijoje. 

Dabartinis Lietuvoje galiojantis prostitucijos reguliavimas yra paveldėtas iš sovietinės sistemos. Be Lietuvos, tik trys Europos Sąjungos šalys (Kroatija, Malta ir Slovėnija) baudžia seksualines paslaugas teikiančius asmenis, kitose 24 Europos Sąjungos šalyse seksualines paslaugas teikiantys asmenys nėra baudžiami.