2015 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nagrinės N. Puteikio skundą dėl teisėjui E. Žironui palankaus Teisėjų garbės teismo sprendimo

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija, sudaryta iš teisėjų Aurelijaus Gutausko, Birutės Janavičiūtės ir Rimos Ažubalytės (pirmininkė ir pranešėja), nutarė 2015 m. lapkričio 19 d. 9 val. teismo posėdyje žodine tvarka nagrinėti Seimo nario Naglio Puteikio skundą dėl teisėjui Egidijui Žironui palankaus Teisėjų garbės teismo sprendimo. 

Drausmės byla buvo iškelta pagal N. Puteikio teikimą dėl pasitikėjimą teismais menkinančio dešimties Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų ir tuometinio šio teismo pirmininko E. Žirono elgesio, kai 2015 m. sausio 9 d. jie vakarieniavo ir vaišinosi alkoholiniais gėrimais vienu turtingiausių Kaišiadorių verslininkų įvardijamo Algimanto Radvilos užeigoje. Teismo kancleris Juozas Akstinas žurnalistams teigė sąskaitą už maždaug 1000 litų kainavusias vaišes apmokėjęs iš asmeninių lėšų, tačiau neišsaugojęs tai patvirtinančio čekio, o E. Žironas aiškino, esą toks švenčių išlaidų apmokėjimas yra įprastinė šio teismo praktika („vidinė atsiskaitymų specifika“) ir jame nebuvo nagrinėjamos su A. Radvila susijusios bylos, nors paaiškėjo, kad tai netiesa, nes šis teismas anksčiau nagrinėjo bylas, susijusias su A. Radvilos individualia įmone „Alivdara“. 

Teisėjų garbės teismas 2015 m. spalio 5 d. priėmė sprendimą nutraukti teisėjui E. Žironui iškeltos drausmės bylos dalį dėl Teisėjų etikos kodekse įtvirtinto pareigingumo principo reikalavimų nesilaikymo, o kitoje dalyje apsiriboti drausmės bylos svarstymu, neskiriant nuobaudos. 

Tokį sprendimą Seimo narys N. Puteikis prašo panaikinti kaip nepagrįstą, leidžiantį išvengti E. Žironui drausminės atsakomybės už nusižengimą, pateisinantį kyšių ėmimą primenančią teisėjų praktiką ir todėl galintį dar labiau sumenkinti teismų autoritetą. 

Pridedama Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2015 m. spalio 30 d. nutartis, kuria paskirtas teismo posėdis. 

Teisėjų garbės teismo 2015 m. spalio 5 d. sprendimas ir N. Puteikio skundo tekstas paskelbti čia.