2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Teikiamomis pataisomis numatoma sumažinti korupcinių ryšių plitimo galimybes Kalėjimų departamente

Parlamentui pristatyti Tarnybos Kalėjimų departamente prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos statuto ir Profesinio mokymo įstatymo pakeitimai (projektai Nr. XIIP-1329, Nr. XIIP-1330), kuriais siekiama užtikrinti pataisos pareigūnų pasirengimą vykdyti pareigas, į kurias jie skiriami, sumažinti korupcinių ryšių plitimo galimybes Kalėjimų departamente ir jam pavaldžiose įstaigose, sudaryti teisines prielaidas užtikrinant optimalų tarnybos Kalėjimų departamente ir jam pavaldžiose įstaigose organizavimą. 

Šios pataisos leistų užtikrinti skaidresnes tarnybos pratęsimo sąlygas, stiprinti atsakomybės už tarnybinius nusižengimus neišvengiamumą, tarnyboje išlaikyti didelę darbo patirtį turinčius pareigūnus. 

Pagal pristatytus pakeitimus bausmių vykdymo sistemos pareigūnams būtų įtvirtinamos papildomos socialinės garantijos (pvz., dėl sveikatos priežiūros ir medicininės reabilitacijos vykdymo tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir vidaus tarnybos pareigūnams). 

Teikiamame projekte taip pat siūloma numatyti, kad iš tarnybos pareigūnas būtų atleidžiamas sukakus 55 metams, o ne 50 metų, kaip yra šiuo metu. Pareigūnai, pradėję dirbti iki naujų nuostatų įsigaliojimo, turėtų galimybę rinktis dirbti iki 50 ar 55 metų. 

Po pristatymo už projektus balsavo 72 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras. Pritarus teisės aktų pakeitimams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje numatoma sugrįžti birželio 10 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė