2014 m. balandžio 11 d., penktadienis

Seimo narės A. Bilotaitės pranešimas: „Ar Darbo partija nėra įdarbinimo agentūra partiečiams?“

Reaguodama į pastaraisiais mėnesiais žiniasklaidoje paviešintus Darbo partijos atstovų abejotino įdarbinimo atvejus, Seimo narė Agnė Bilotaitė kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydama išaiškinti, ar viešojo konkurso būdu įdarbinant Darbo partijos atstovus nebuvo pažeisti teisės aktų reikalavimai, o konkursų sąlygos nebuvo pritaikytos specialiai kandidatui, susijusiam su Darbo partija. 

Šiemet reguliariai į viešumą iškylantys partiečių įdarbinimo atvejai leidžia matyti akivaizdžią tendenciją, kad Darbo partija savo valdomų ministerijų įstaigose įdarbina partijos narius arba jų artimuosius. Šie žmonės neretai teisti ar bent sulaukę jiems pareikštų kaltinimų sukčiavimu, melagingais parodymais, turto švaistymu ir kitais nusikaltimais. Esu tikra, kad šiuos įdarbinimo atvejus turi ištirti ir įvertinti STT, savo ruožtu siūlysiu artimiausiame posėdyje juos svarstyti ir Seimo Antikorupcijos komisijai“, – sakė parlamentinės grupės „Už Lietuvą be korupcijos“ pirmininkė A. Bilotaitė. 

Primisime žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad vasarį „darbiečių“ deleguoto atstovo vadovaujama Švietimo ir mokslo ministerija iš ES lėšų finansuojamame moksleivių konsultavimo karjeros klausimais projekte įdarbino 18 asmenų, tarp kurių – 6 Darbo partijos nariai. Be to, du iš jų – Andžela Šakinienė ir Paulius Perminas – teisti už melagingų parodymų davimą teismui. Kaip viešai buvo paskelbta, partiečiai konsultantais įdarbinti be atrankos ir likus vos 3 mėnesiams iki projekto pabaigos, jų atlyginimai siekia 4000 litų. 

Kovą Darbo partijos kandidatas 2012 m. Seimo rinkimuose Žilvinas Putramentas įdarbintas Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje, kuri priklauso taip pat Darbo partijos valdomai Žemės ūkio ministerijai. Ž. Putramentas buvo sulaikytas dėl 24 mln. litų turto iššvaistymo, taip pat rinkimų stebėtojų kaltintas balsų pirkimu Lentvario rinkimų apylinkėje. 

Galiausiai balandžio 9 d. „darbietės“ Vitalijos Vonžutaitės vyras Sergejus Fedatovas buvo priimtas dirbti Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovu. Konkursą į šį postą rengė ta pati Žemės ūkio ministerija, komisijos vadovė buvo V. Vonžutaitės partietė ir draugė Živilė Pinskuvienė, kurios pačios vyras buvo kaltinamas balsų pirkimu iš įkalinimo įstaigose esančių rinkėjų. Konkurso sąlygose esantis pareigybės aprašas buvo pakeistas: iš pradžių reikalauta turėti 5 metų vadovaujamo darbo ir 5 metų darbo žemės ūkio srityje patirtį, tačiau vėliau liko vienintelis reikalavimas turėti 3 metų vadovaujamo darbo patirtį. Palengvintus reikalavimus S. Fedatovas atitiko ir laimėjo konkursą, surinkdamas 9,6 iš 10 galimų balų. 

A. Bilotaitės teigimu, žvelgiant į aptartų atvejų visumą, tenka rimtai kelti klausimą, ar Darbo partija neveikia kaip savo narių įdarbinimo agentūra. 

Galbūt partijos pavadinimas sufleruoja gilesnę prasmę nei iki šiol manėme?“ – ironizavo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė A. Bilotaitė. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė