2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Moldovos parlamentarai domėjosi Lietuvos patirtimi reformuojant pensijų sistemą

Olgos Pasaškovos nuotr.
Balandžio 14 d. Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariai susitiko su Moldovos Respublikos Parlamento Socialinės apsaugos, sveikatos ir šeimos komiteto narių delegacija, vadovaujama Marijos Nasu (Maria Nasu). Moldovos parlamentarai atvyko susipažinti su Lietuvos pensijų sistema, ypač kaupiamąja sistema, jos vystymu, atsižvelgiant į demografinius pokyčius. 

Komiteto nariai informavo apie priimtus sprendimus reformuojant Lietuvos pensijų sistemą: įdiegtą diversifikuotą modelį, įkūrus kaupiamąją sistemą (2004 m.), palaipsniui didinamą pensinį amžių kol jis pasieks 65 metus vyrų ir moterų (2026 m.). Taip pat komiteto nariai akcentavo daugeliui ES šalių, taip pat ir Lietuvai aktualias visuomenės senėjimo, emigracijos problemas, verčiančias sparčiau vykdyti tolesnes reformos priemones Lietuvoje pagal Seimo patvirtintas socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos gaires. 

Komiteto pirmininkės pavaduotojas, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys pareiškė susirūpinimą, kad pensijų sistemos reforma, nevyksta taip sparčiai, kaip norėtųsi, akcentavo visuomenės parengimą patiems aktyviau rūpintis savo pensija, atsižvelgiant į stiprėjančias visuomenės senėjimo tendencijas. 

Moldovos parlamentarai domėjosi Lietuvos vyrų ir moterų gyvenimo trukmės rodikliais, socialinio draudimo įmokų tarifų dydžiais ir jų paskirstymu atskiroms socialinio draudimo rūšims, nes Moldovoje tvirtinami socialinio draudimo įmokų tarifai nėra paskirstomi atskiroms socialinio draudimo rūšims. Svečius taip pat domino į privačius pensijų fondus pervedamų įmokų dydžiai, jų pakeitimai nuo 2014 m. sausio 1 d. 

Moldovos delegacija turės galimybę detaliau susipažinti su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos veikla, vizito metu lankydamasi šiose institucijose. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė