2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Seimo opozicijos lyderio A.Kubiliaus pranešimas: Ar Vyriausybė dujų sektoriuje siekia energetinės nepriklausomybės, ar tik įgyvendina „Gazprom“ planus?

Pasak Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus, daugėja ženklų, kad Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė III energetikos paketo nuostatų įgyvendinimą dujų sektoriuje tik imituoja. „Gazprom“ monopolija Lietuvoje gali išlikti nepajudinta. 

Kai prieš keletą metų XV Vyriausybė pradėjo šio sektoriaus pertvarką su perdavimo ir skirstymo tinklų atskyrimu pagal nuosavybę, atsirado galimybė susigrąžinti į valstybės rankas dujų magistralinių perdavimo tinklų valdymą. Tai buvo laikoma vienu svarbiausių pertvarkos tikslų, nes tik tokiu atveju matėme galimybę sukurti realiai ir be kokių nors trukdymų veikiančią konkurencingą dujų rinką su suskystintų dujų terminalu kaip alternatyviu dujų tiekėju. Tokių svertų sukūrimas leistų pasiekti ir dujų kainos vartotojams mažėjimą artimiausioje perspektyvoje, – sakė A. Kubilius. – Iki šiol matėme tokios politikos tęstinumą: kad ši Vyriausybė ruošiasi išpirkti Vokietijos koncerno E.ON turimas „Amber Grid“, „Lietuvos dujų“ ir LESTO akcijas ir telkia tam tikslui lėšas. „Amber Grid“ akcijų išpirkimas yra svarbiausias, nes po veiklų dujų sektoriuje atskyrimo, būtent ši naujai įkurta bendrovė tapo viso perdavimo tinklo savininke“. 

Tačiau dabar aiškėja, kad sutartis dėl E.ON turimų akcijų išpirkimo nebus pasirašyta iki šio mėnesio pabaigos. Tai aiškiai matyti iš to fakto, kad iki šiol nėra kreiptasi dėl leidimo atlikti šį sandorį į Konkurencijos tarybą, o tai turi būti padaryta prieš penkiolika dienų iki sandorio pasirašymo. Iki šio mėnesio pabaigos buvo svarbu pasirašyti sutartį dėl to, kad vėliau E.ON galės parduoti savo valdomas akcijas ne Vyriausybei, o per vertybinių popierių biržą. Tad Vyriausybė, jei ir toliau snaus, taip ir liks su nieko nelemiančiu 17 nuošimčių akcijų paketu „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujose“. 

Negana to, kad valdančioji koalicija iki šiol nesugebėjo priimti reikalingų įstatymų pataisų, kurios Vyriausybei palengvintų akcijų iš E.ON įsigijimą, naujai įkurta akcinė bendrovė „Amber Grid“ iki šiol nėra įtraukta į valstybei svarbių strateginių įmonių sąrašą, tad akcijų pirkėjams nebus keliami jokie apribojimai. Akcijas galės įsigyti bet kokios tariamai nepriklausomos, tačiau su „Gazprom“ susijusios įmonės ar kiti Rusijos juridiniai asmenys. Tuomet ir III energetikos paketo įgyvendinimo tikslas panaikinti dujų monopoliją gali likti nepasiektas. 

Kai matome tokį nieko gero nežadantį negebėjimą administruoti kasdienę veiklą, galima tik paklausti – ar tai dar vienas šios Vyriausybės visiško neveiksnumo įrodymas, ar matome gerai koordinuotą „Gazprom“ ir kitų Rusijos žinybų veiklos pavyzdį, kurio tikslas yra aiškus – ir toliau valdyti Lietuvos magistralinį dujų vamzdyną, tam panaudojant ne tik paties „Gazprom“ turimas „Amber Grid“ akcijas, bet ir įvairių tariamai nepriklausomų investuotojų, nuo kurių Lietuva nesirengia apsiginti, įsigyjamas akcijas“, – pažymėjo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas A. Kubilius. 

Šiuo metu E.ON valdo 38,9 proc. „Amber Grid“ akcijų, „Gazprom“ – 37,1 proc., Vyriausybė – 17,7 proc., smulkieji akcininkai – 6,6 proc. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė