2014 m. balandžio 16 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos nario R. J. Dagio pranešimas: „Nepriimtina pensijas kompensuoti tų pačių pensininkų pinigais“

Šiandien spaudos konferencijoje Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys pažymėjo, kad žmonių socialinis saugumas glaudžiai susijęs su bendruoju valstybės saugumu. Tačiau, pasak parlamentaro, jei darysime tokias klaidas, kokias daro valdančioji dauguma, galutinai pakirsime žmonių pasitikėjimo savo valstybe pamatus. 

Praėjus dvejiems metams nuo valdančiosios koalicijos veiklos pradžios, galima įvertinti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) nuveiktus darbus. Deja, daugelis iš jų kelia daug klausimų ir neaiškumų. 

Jau aišku, kad ministerija valstybinio socialinio draudimo sistemos nereformuos, todėl artimiausiu laikotarpiu galima tikėtis tik santykinio pensijų mažėjimo, kas nuo 2012 m. jau vyksta“, – sakė R. J. Dagys. 

Pastaruoju metu išaiškėjo dar vienas ministerijos „šedevras“. Ministras Pirmininkas pažadėjo kompensuoti pensijas ir tai bus daroma iš „Sodros“ biudžeto. 

Tai reiškia, kad iš vienos pensininko kišenės pinigai bus išimti, į kitą – įdedami, ir bandoma paaiškinti, kad pinigų padaugėjo. Nejau valdžia mano, kad mūsų žmonės yra buratinai?.. – piktinosi parlamentaras. – Tokio socialinio cinizmo dar neteko matyti. Tai pasityčiojimas iš mūsų žmonių.“ 

Valstybinio socialinio draudimo fondas „Sodra“ yra atskiras nuo valstybės biudžeto, turintis didelius įsiskolinimus, kurie įvyko dėl tų pačių politikų veiklos, ypač – ministre būnant Vilijai Blinkevičiūtei. Viršplaninėmis „Sodros“ biudžeto lėšomis tą įsiskolinimą reikia mažinti. R. J. Dagio nuomone, jei norime vykdyti pažadą kompensuoti prarastas pensijas, tai turi būti daroma iš valstybės biudžeto. 

Šiai ekonominei nesąmonei iš esmės niekas neoponuoja ir aišku – kodėl. Parlamentaro nuomone, gal todėl, kad SADM skyrė 5 mln. litų įvairiems ekspertams, kad jie patylėtų. Ruoštų neaiškios kilmės dokumentus, už kuriuos būtų gausiai mokama. Pavyzdžiui, už darbo santykius reglamentuojančio teisės akto parengimą bus sumokėta 980 tūkst. litų. Už valstybinį socialinį draudimą reglamentuojančių teisės aktų projektą – 381 tūkst. litų ir t. t. Ministerija skyrė lėšų ir įvairiems viešiems pobūviams, vadinamiems viešomis diskusijomis, kurių biudžetai viršija 100 tūkst. litų. 

Puota maro metu, kai visai šeimos politikai, visoms ją kuriančioms ir puoselėjančioms nevyriausybinėms organizacijoms iš viso šiais metais skirta tik 500 tūkst. litų. Panašu, kad turime ne socialinių reikalų, o socialinio cinizmo ministeriją“, – apibendrino R. J. Dagys, primindamas visai neseną premjero Algirdo Butkevičiaus pažadą didinti pensijas, nepagrįstą nei konkrečiais skaičiais, nei planais, nes kol kas girdime tik šnekas. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė