2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Priimtos europinės Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos

Seimas, 91 parlamentarui balsavus už ir 2 susilaikius, priėmė europines Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-1437(2), patikslindamas buityje susidarančių elektros ir elektroninės įrangos (toliau – EEĮ) atliekų, EEĮ gamintojo ir importuotojo, paruošimo naudoti pakartotinai sąvokų apibrėžtis: elektros ir elektroninės įrangos, kuri gali būti naudojama tiek buityje, tiek ne buityje, atliekos laikomos buitinėmis elektros ir elektroninės įrangos atliekomis. 

Priimtomis pataisomis nuo 2018 m. rugpjūčio 15 d. išplėsta gamintojo atsakomybės principo už EEĮ atliekų tvarkymą taikymo apimtis, nustatytos tam tikros įstatymo taikymo išimtys. 

Kartu papildytos elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų pagrindinės pareigos, nustatant, kad jie privalo įvykdyti Vyriausybės nustatytas elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo užduotis. Vyriausybė nustato, kokį mažiausią elektros ir elektroninės įrangos atliekų kiekį pagal minimalius elektros ir elektroninės įrangos atliekų naudojimo reikalavimus turi sutvarkyti gamintojai ir importuotojai, atsižvelgdama į per praėjusius kalendorinius metus Lietuvos Respublikos vidaus rinkai verslo tikslais tiektos elektros ir elektroninės įrangos kiekį ir į minimalius gamintojų ir importuotojų organizuojamų elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimo sistemų kokybės reikalavimus. 

Šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtinta, kad platintojai privalo nemokamai priimti vartotojo atiduodamas buitines EEĮ atliekas tuo atveju, jeigu vartotojo atiduodamos EEĮ atliekos yra tos pačios paskirties kaip platintojo parduodama elektros ir elektroninė įranga. Priimtomis pataisomis nustatyta, kad platintojai privalo nemokamai priimti ir vartotojo atiduodamas smulkios EEĮ atliekas, kurių išoriniai matmenys ne didesni kaip 25 cm, mažmeninės prekybos parduotuvėse, kurių prekybinis plotas užima bent 400 m2, joms priklausančiose teritorijose arba šalia parduotuvių, tačiau ne didesniu kaip 150 metrų atstumu nuo jų, ir tuo atveju, jeigu vartotojo atiduodamos EEĮ atliekos nėra tos pačios paskirties kaip platintojo parduodama elektros ir elektroninė įranga. Iš vartotojų priimtas buitines elektros ir elektroninės įrangos atliekas platintojai gali nemokamai pristatyti į savivaldybių įrengtas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles arba perduoti atliekų tvarkytojui, kuris turi sutartį su gamintoju, importuotoju ar nurodyta gamintojų ir importuotojų organizacija dėl EEĮ atliekų surinkimo ir vežimo toje savivaldybėje. 

EEĮ gamintojai ir importuotojai, užsiregistravę kitoje valstybėje narėje ir tiekiantys Lietuvos Respublikos rinkai EEĮ, privalo paskirti įgaliotąjį atstovą, atsakingą už nustatytų pareigų vykdymą Lietuvos Respublikoje. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė