2014 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Sveikatos reikalų komitetas: būtina gerinti kokybiškų onkologinių ligų diagnostikos ir gydymo paslaugų prieinamumą

Sveikatos reikalų komitetas balandžio 9 d. posėdyje išklausė Valstybės kontrolės informaciją apie atlikto valstybino audito „Kaip vykdoma onkologinė sveikatos priežiūra“ rezultatus. 

Audito rezultatai parodė, kad nesudarytos prielaidos teikti vienodai prieinamas ir kokybiškas onkologinių ligų diagnostikos ir gydymo paslaugas. Šalies mastu nevertinamas onkologinių ligų diagnostikos ir gydymo paslaugų prieinamumas. Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad nuo 2011 metų nėra patvirtinta Vėžio kontrolės programa. Auditoriai taip pat nustatė, kad nėra sudarytos prielaidos tinkamai vertinti ir prognozuoti onkologinių ligų situacijos šalyje, nesudarytos galimybės tinkamai valdyti informacijos apie onkologines ligas, jomis sergančius asmenis ir piktybinius navikus, nėra įstaigos, atsakingos už piktybinių navikų stebėseną, o atskirose duomenų bazėse kaupiami duomenys nėra išsamūs. 

Posėdyje nuspręsta pasiūlyti Vyriausybei siekiant pagerinti Lietuvos gyventojų onkologijos srities rodiklius, kuo skubiau priimti sprendimus, kuriais būtų sudarytos prielaidos įkurti Nacionalinį vėžio institutą su klinika, kaip koordinuojančią onkologinių ligų gydymo įstaigą Lietuvoje. Tokiu būdu bus užtikrinta, kad moksliniai pasiekimai onkologijos srityje būtų taikomi praktikoje, naudojami kuriant ir diegiant naujus gydymo metodus. Sveikatos apsaugos ministerijai pasiūlyta iki 2014 m. birželio 30 d. patvirtinti Nacionalinę vėžio kontrolės programą ir jos įgyvendinimo priemonių planą, taip pat iki 2015 m. sausio 1 d. įteisinti Vėžio registrą. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė