2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Seime vyks konferencija, skirta Meilės Lukšienės gimimo metinėms ir veiklai pažymėti

Balandžio 25 d., penktadienį, 9 val. Kovo 11-osios Aktos salėje (Seimo I rūmai), minint mokslininkės, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narės, Lietuvos švietimo reformos pradininkės habil. dr. Meilės Lukšienės 100-ąsias gimimo metines, organizuojama tarptautinė konferencija „Negausių tautų likimai ir švietimas globaliame pasaulyje“. 

Konferencijoje bus siekiama atskleisti ir aktualizuoti habil. dr. M. Lukšienės veiklą edukologijos, literatūrologijos ir kultūrologijos srityse, skatinti visuomenę apmąstyti švietimo svarbą asmenybės brandai, nacionalinei kultūrai, tautos likimui ir išlikimui globaliame pasaulyje. 

Konferencijos organizatoriai tikisi aktualizuoti negausių tautų pilietinę, kultūros ir švietimo patirtį, akcentuoti švietimo vaidmenį, siekiant išlaikyti tautinį savitumą, dvasines, kultūrines vertybes, kalbą, kūrybiškai išplėtoti ir perduoti iš kartos į kartą. 

Konferenciją organizuoja Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija, Švietimo, kultūros ir mokslo komitetas, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, užsienio šalių ambasados, Lietuvos edukologijos universitetas, Lietuvių kalbos institutas, Lietuvių kalbos ir tautosakos institutas. Į konferenciją kviečiami Lietuvos ir užsienio pranešėjai pristatyti švietimo vaidmenį globaliame pasaulyje, tautos kultūros vertybių puoselėjimo patirtį, lituanistikos vietą pasaulyje. Tikimasi, kad konferencija atskleis šiuolaikišką sociologinį, kultūrologinį, edukologinį, istorinį požiūrį į problemą. 

Konferencijos pranešėjai pateiks įžvalgas apie tautų situaciją globaliame pasaulyje, atskleis švietimo ir kultūros misiją, lituanistinio ir pilietinio ugdymo svarbą, aktualizuos habil. dr. Meilės Lukšienės idėjas dėl visuomenės, tautos ir valstybės tolesnės raidos. 

Papildoma informacija ir registracija: Aistė Laurinavičiūtė, tel. (8 5) 239 6858, el. p. aiste.laurinaviciute@lrs.lt 

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama Seimo interneto puslapyje adresu http://www3.lrs.lt/pls/inter/w2008_home.dabarseime bei televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“. 

Detalią konferencijos programą rasite čia


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė