2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui griežčiau bausti medžiojančius nelegaliai

Seimas, 88 parlamentarams balsavus už ir 3 susilaikius, po svarstymo pritarė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektui Nr. XIIP-880(2), kuriuo siūloma įtvirtinti griežtesnes sankcijas už kliudymą vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno garbės ir orumo įžeidimą. Taip pat numatoma nustatyti griežtesnes sankcijas už medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimus. 

Numatoma, kad tyčinis kliudymas aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams, vykdantiems aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, tikrinti įmones, įstaigas, organizacijas ir objektus užtrauktų baudą piliečiams nuo penkių šimtų iki tūkstančio litų ir pareigūnams – nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų. Pakartotiniai nusižengę piliečiams galėtų būti baudžiami nuo tūkstančio iki trijų tūkstančių litų, pareigūnai – nuo dviejų tūkstančių iki keturių tūkstančių litų bauda. 

Kodeksą numatoma papildyti nuostatomis, numatančiomis, kad pasipriešinimas aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnui ar neetatiniam aplinkos apsaugos inspektoriui užtrauktų baudą nuo keturių šimtų iki aštuonių šimtų litų, jų teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymas užtrauktų baudą nuo penkių šimtų iki tūkstančio litų. 

Svarstomomis pataisomis tikslinamas įstatymo 85 straipsnis, nustatantis atsakomybę už teisės aktų, reglamentuojančių medžioklę, reikalavimų pažeidimus. Numatoma, kad teisės aktų, reglamentuojančių medžioklę, reikalavimų pažeidimas užtrauktų įspėjimą arba baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų. Pakartotinai nusižengus būtų baudžiama bauda nuo trijų šimtų iki vieno tūkstančio litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo. 

Atskirai numatoma išskirti atsakomybę už šiuos pažeidimus: 
Kilpų, skirtų medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti, laikymas, gaminimas, pirkimas ar pardavimas užtrauktų baudą nuo vieno iki trijų tūkstančių litų su kilpų konfiskavimu; 

Medžiojimas ar buvimas medžioklės plotuose su medžioklei naudojamais įrankiais ar priemonėmis, neturint teisės medžioti, arba neteisėtai sumedžioto gyvūno dorojimas ar gabenimas –užtrauktų baudą nuo trijų tūkstančių iki šešių tūkstančių litų su pažeidimo padarymo įrankių, transporto ir kitų pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimu; 

Asmens, turinčio teisę medžioti, buvimas medžioklės plotuose su į dėklą neįdėtu medžiokliniu ginklu, kai tam medžioklės plotui išduotame medžioklės lape nėra įrašo apie šį medžiotoją ir gyvūnas nesumedžiotas, arba medžiojimas teritorijose, kuriose šis asmuo neturi teisės medžioti, kai gyvūnas nesumedžiotas, užtrauktų baudą nuo dviejų tūkstančių iki penkių tūkstančių litų su teisės medžioti atėmimu nuo vienų iki penkerių metų; 

Gyvūno, kurį sumedžioti asmuo, turintis teisę medžioti, neturi teisės, sumedžiojimas arba neteisėtai sumedžioto licencijuojamo gyvūno gabenimas ar dorojimas užtrauktų baudą nuo trijų tūkstančių iki šešių tūkstančių litų su teisės medžioti atėmimu nuo vienų iki penkerių metų ir pažeidimo padarymo įrankių, transporto priemonių, kurios buvo panaudotos gyvūnams sumedžioti, gabenti ir kitų pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimu; 

Medžiojimas, kai tai daro neblaivus, apsvaigęs nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų asmuo, arba medžiojimas draudžiamais naudoti įrankiais, priemonėmis užtrauktų baudą nuo dviejų tūkstančių iki šešių tūkstančių litų su teisės medžioti atėmimu nuo vienų iki penkerių metų ir pažeidimo padarymo įrankių, transporto priemonių, kurios buvo panaudotos gyvūnams sumedžioti, gabenti ir kitų pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimu; 

Pakartotinai nusižengus galėtų būti skiriama bauda nuo penkių tūkstančių iki dešimties tūkstančių litų su pažeidimo padarymo įrankių, transporto priemonių, kurios buvo panaudotos gyvūnams sumedžioti ir (ar) sumedžiotiems gyvūnams gabenti ir kitų pažeidimo padarymo priemonių konfiskavimu. 

Siūloma didinti baudas už neteisėtą žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso žvejybos prietaisus), kuriuos naudoti draudžia teisės aktai, gaminimą, realizavimą, įsigijimą arba laikymą – jos galės siekti nuo penkių šimtų iki tūkstančio litų su šių įrankių ir priemonių konfiskavimu. 

Kodeksą siūloma papildyti nuostata, kad už ne mėgėjų žvejybos įrankių (išskyrus elektros arba ultragarso žvejybos prietaisus) gaminimą, pardavimą neturint leidimo ar nesilaikant jo reikalavimų būtų baudžiama bauda nuo dviejų tūkstančių iki keturių tūkstančių litų, pakartotinai nusižengus – bauda nuo trijų tūkstančių iki šešių tūkstančių litų. 

Neteisėtai įsigyjant tokius įrankius grėstų bauda nuo vieno iki dviejų tūkstančių litų su žvejybos įrankių konfiskavimu. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė