2014 m. balandžio 2 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos nario S. Jovaišos pranešimas: „P. Gražulio vadovaujama komisija dėl V. Uspaskicho neliečiamybės sąmoningai vilkina laiką“

Po vakar įvykusio Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl leidimo Seimo narį Viktorą Uspaskichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn posėdžio, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai atstovaujantis komisijos narys Sergejus Jovaiša tvirtina, kad komisijos veikla organizuojama taip, tarsi būtų sąmoningai vilkinamas komisijos darbas. Tai patvirtino ir Seimo daugumai atstovaujančių komisijos narių balsais priimtas sprendimas kreiptis į Seimą dėl komisijos darbo termino pratęsimo, nes iki balandžio 4 d., kaip buvo planuota, išvadų pateikti nespėjama. 

Vakar dienos posėdyje sprendimas kreiptis į Teisėjų tarybą, generalinį prokurorą, pasak S. Jovaišos, iš esmės yra V. Uspaskicho įgeidžio tenkinimas, jo paties suformuluotais klausimais, daugiausia susijusiais ne su šiai komisijai suformuluota užduotimi, o su Darbo partijos byla. 

Tai visiškai perteklinis ir ne šios komisijos kompetencijos veiksmas, nes tirti V. Uspaskicho bylos aplinkybes – tikrai ne politikų, o teisėsaugos institucijų darbas“, – pažymi S. Jovaiša pabrėždamas, kad šioje situacijoje labiausiai stebina socialdemokratų, kurie kažin ar suprato, už ką balsuoja, pozicija, lyg jie būtų įsipareigoję padėti koalicijos partneriams: pačiam V. Uspaskichui ir jį bandančiam išgelbėti nuo teisėsaugos komisijos pirmininkui Petrui Gražuliui. 

Priminsime, kad prokurorai formuluoja kaltinimą, kad V. Uspaskichas, kalbėdamas apie 3 teisėjus, priėmusius nuosprendį su juo susijusioje byloje, pavadino juos „nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais“. Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra surinkta užtektinai duomenų, leidžiančių manyti, kad savo veiksmais V. Uspaskichas galimai parodė nepagarbą teismui. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė