2014 m. balandžio 2 d., trečiadienis

Seime pristatoma jungtinė Lietuvos ir Višegrado šalių plakatų paroda

2014 m. balandžio 7 d. 15.20 val. Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijos metu Seimo II rūmų parodų galerijoje bus pristatyta jungtinė Lietuvos ir Višegrado šalių plakatų ekspozicija, kurią sudaro paroda „Višegrado karma“ ir Lietuvos Atgimimo laikų plakatai, sukurti Stepono Lukoševičiaus. Parodą pristatys Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė ir Vengrijos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininko pavaduotojas Janošas Latorcajus (János Latorcai). 

„Višegrado karma“ − tarptautinė paroda, išryškinanti ne skirtumus, o panašumus. Skaitant plakatų tekstus gali pasirodyti, kad jie galėjo būti sukurti bet kurioje Vidurio Europos valstybėje. Višegrado šalis sieja bendras likimas, bendra patirtis ir kolektyvinės problemos. Socializmo ženklai – universalūs, ir 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, rodos, kėlė panašius jausmus Lenkijoje, Čekoslovakijoje ir Vengrijoje. Pasak parodos autorių, perversmo laikotarpio plakatai šiandien svarbūs ne tik todėl, kad jiems pavyko padaryti įtaką istorijai: žmonių atmintyje visuomet išlieka vaizdai – šeimos istoriją saugome nuotraukose, visuomenei irgi reikia nuotraukų, vaizdų, kurie padėtų išsaugoti kolektyvinę atmintį. 

Lietuviškoji parodos dalis – Stepono Lukoševičiaus plakatai, kurti klubui „Alkas“. Plakatai Atgimimo metais rodyti „Sigmos“ skaičiavimo technikos gamybiniame susivienijime bei televizijos mazgų gamykloje kvietė gaivinti dvasią ir istorinę atmintį. Šie plakatai ilgai buvo nežinomi ir tik praėjus daugiau nei 20 metų, „Naujajam Židiniui“ (Nr. 5, 2011 m.) paskelbus rašinį apie klubo veiklą bei išspausdinus kelis plakatus, juos pirmą kartą išvydo žymus Lietuvos plakatų kūrėjas prof. Juozas Galkus. Apžiūrėdamas Stepono Lukoševičiaus plakatus, sukurtus „Alko“ klubui, profesorius teigė negalįs patikėti, kad tai ne profesionalaus dailininko darbai ir kad net laisvėjimo metais jie išliko nežinomi. 

Steponas Lukoševičius yra fizikas, išradėjas ir vienas pirmųjų lietuviškų skaičiavimo mašinų konstruktorių, kuris drauge su inžinieriais Edvardu Gudavičiumi (dabar istoriku akademiku) ir Zenonu Didžiuliu dar 1967 m. Vilniaus Skaičiavimo mašinų Specialiame konstravimo biure įkūrė klubą „Alkas“. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė