2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Šešėlinė vyriausybė: apmokestindama mažąsias bendrijas Vyriausybė naikina smulkųjį verslą“

Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė siūlo nustatyti, kad nuo 2015 m. sausio mėnesio mažųjų bendrijų (MB) nariai privalės mokėti visus su darbo santykiais susijusius mokesčius. 

Šešėlinė vyriausybė pažymi, kad toks bendrijų apmokestinimas panaikins šios verslo formos, kuri buvo sukurta kaip tarpinis instrumentas pradėti verslui ir kaip jungiamoji grandis tarp individualios veiklos bei uždarosios akcinės bendrovės, privalumus – mokestines lengvatas, leidusias paprastai ir greitai kurti naujus verslus. Mažųjų bendrijų (MB) verslo forma buvo palankiai įvertinta Europos Komisijos ekspertų bei padėjo Lietuvai 2013 m. gerokai pakilti tarptautiniame „Doing Business“ reitinge. 

Ūkio ministerija, turinti pareigą užtikrinti palankias sąlygas norintiems kurti smulkųjį verslą Lietuvoje, nesiėmė jokių veiksmų, siekiant sustabdyti šių žalingų MB apmokestinimo sprendimų priėmimą. Šiuo metu šalyje veikia per 5,5 tūkst. mažųjų bendrijų, kurių veiklai kyla pavojus. Rizikos grupėje atsiduria pačios smulkiausios šalies įmonės, kurias ypač dažnai renkasi vadinamieji startuoliai ar savo verslus kuriančios šeimos. Šešėlinė vyriausybė kritikuoja nerealistiškus Vyriausybės planus pasinaudojant bendrijų apmokestinimu surinkti papildomus 9 mln. litų pajamų į šalies biudžetą. 

Panaikinus mokestines lengvatas šiai verslo formai daugelis mažųjų bendrijų tiesiog užsidarys arba pasitrauks į šešėlį. Vyriausybės planas ne tik nepadės surinkti planuojamų pajamų į biudžetą, bet ir gerokai pablogins smulkiojo verslo aplinką šalyje“, – teigia Šešėlinės vyriausybės narys Dainius Kreivys. 

Pasak šešėlinio socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio, mažosios bendrijos forma verslui, dažniausiai šeimyniniam, kurti ir plėtoti buvo įsteigta ankstesnės Vyriausybės iniciatyva, žmones skatinant kurti savo verslą, neprašant paramos iš valstybės. „Įvesdami papildomus mokesčius, mes šią idėją sužlugdome“, – sako R. J. Dagys. 

Šešėlinė vyriausybė ragina Ministrą Pirmininką A. Butkevičių ir jo vadovaujamą Vyriausybę negriauti praėjusios valdančiosios daugumos paklotų pamatų smulkiojo verslo plėtrai bei atšaukti MB numatytą apmokestinimą dar iki priimant ateinančių metų biudžetą, kol verslo aplinkai Lietuvoje nepadaryta reali žala. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė