2014 m. gruodžio 11 d., ketvirtadienis

Seimas priėmė Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo pataisas

Seimas priėmė Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-1509(2), kuriomis užtikrinamas Direktyvos 2013/1/ES reikalavimų tinkamas įgyvendinimas Lietuvos Respublikoje. Už šį teisės aktą vienbalsiai balsavo 81 Seimo narys. 

Šiuo metu galiojančio įstatymo reikalavimai patikslinti, nustatant, kad asmenys, kurie gali balsuoti ar būti kandidatais Lietuvos Respublikoje ir kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje, privalo pasirinkti ir balsuoti ar būti kandidatais tik vienoje valstybėje narėje. Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai negali balsuoti ar būti kandidatais, jeigu jiems šios teisės yra atimtos kilmės valstybėje narėje. 

Mūsų šalyje į Europos Parlamentą kandidatuoti norintis kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, be Lietuvoje privalomai pateikiamų duomenų, turės nurodyti gimimo vietą, pilietybę, paskutinįjį adresą kilmės valstybėje narėje, kad jam kilmės valstybėje narėje nėra atimta teisė būti kandidatu, ir valstybės narės vietovę ar rinkimų apygardą, kurios rinkėjų sąraše jis buvo įrašytas paskutinį kartą. Kandidato į Europos Parlamento narius anketoje gali būti pateikiama ir kitų Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytų papildomų klausimų, į kuriuos asmuo gali neatsakyti. 

Įstatymas papildytas nuostata, reglamentuojančia, kad tikrindama kandidato, kuris yra kitos Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, užpildytus pareiškinius dokumentus, Vyriausioji rinkimų komisija praneša kandidato kilmės valstybės narės kompetentingai institucijai apie gautus pareiškinius dokumentus prašydama pateikti informaciją apie tai, ar kandidato kilmės valstybėje narėje jam nėra atimta teisė būti kandidatu. 

Numatyta, kad kitos Europos Sąjungos valstybės narės kompetentingos institucijos prašymu ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo tokio prašymo gavimo dienos, Vyriausioji rinkimų komisija pateikia informaciją apie tai, ar Lietuvos Respublikos piliečiui, kuris siekia būti kandidatu į Europos Parlamentą toje valstybėje narėje, Lietuvos Respublikoje teisė būti kandidatu nėra ribojama pagal teisės aktuose nustatytus reikalavimus. 

Jeigu gavus kitos Europos Sąjungos valstybės narės kompetentingos institucijos pranešimą taps žinoma, kad išrinkto į Europos Parlamentą asmens kilmės valstybėje narėje jam yra atimta teisė būti kandidatu ir dėl to jis negalėjo būti kandidatu į Europos Parlamentą Lietuvos Respublikoje, Vyriausioji rinkimų komisija per 5 darbo dienas po tokio pranešimo gavimo dienos motyvuotu sprendimu pripažins šį asmenį netekusiu Europos Parlamento nario mandato, apie tai paskelbs savo interneto svetainėje ir praneš Europos Parlamentui. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė