2014 m. gruodžio 3 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos nario K. Starkevičiaus pranešimas: „Vyriausybė nieko nepadarė, kad žmones prieš šventes pasiektų maisto paketai“

Kazys Starkevičius
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius teigia, kad dar sausį kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių dėl nepasiturinčių šeimų paramos maisto produktais vilkinimo ir vargingai gyvenančių šeimų skundų dėl sutrikusio paramos teikimo maisto produktais. Seimo narys pažymi, kad beveik per metus Vyriausybė nieko nepadarė, kad gyventojai laiku gautų maisto paketus ir Šv. Kalėdas sutiktų prie sotesnio stalo. 

Paskutinį kartą maisto produktai, skirti labiausiai vargstantiems asmenims, į labdaros organizacijų sandėlius pateko praėjusių metų lapkritį. Visos atsargos buvo išdalytos. Jau sausį sandėliai buvo tušti, o parama maisto produktais sustabdyta, – teigia Seimo narys. – Anksčiau tokio sutrikimo metų pradžioje nebūdavo. Už maisto produktų pristatymą ir dalijimo administravimą yra atsakinga Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, pavaldi Žemės ūkio ministerijai. Kaip teigiama, ši agentūra „nespėjo“ laiku paskelbti konkursų dėl užsitęsusių interesų derinimų ir tik dabar vykdo viešuosius pirkimus. Kadangi procedūros užvilkintos, iki švenčių parama vargstančiųjų nepasieks. Kol kas žinoma, kad teturima tik Lietuvos ūkininkų paaukotų kopūstų ir morkų. Skambūs pažadai ir šūkiai „mums rūpi žmogus“ tik aidi ir dar labiau aidės artėjant savivaldos rinkimams, o Kūčių vakarą vargingai gyvenančių šeimų stalas bus apytuštis“. 

K. Starkevičius teigia, kad Europos pagalbos labiausiai skurstantiesiems fondas Lietuvai 2014–2020 m. laikotarpiu paramos projektams skyrė 264,34 mln. Lt ir maisto produktų krepšelyje šiemet turėtų būti kvietinių miltų, cukraus, aliejaus, makaronų, ryžių, grikių, kruopų, mėsos konservų ir sausų pusryčių, o paramą gaudavo 272 tūkst. asmenų. 

Žmonių, gaunančių paramą, skaičius – gana didelis ir tai anaiptol ne vien benamiai, asocialios šeimos, nemotyvuoti asmenys. Į skurdo gniaužtus patenka netekusieji darbo, vienišos mamos. Skursta neįgalieji, vieniši pensininkai, gausios šeimos. Toks valdžios abejingumas šiems žmonėms – nepateisinamas. Viliuosi, kad valdžia imsis kuo skubiau spręsti šią problemą ir iki švenčių žmonės gaus jiems priklausančius maisto paketus“, – teigia K. Starkevičius. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė