2014 m. gruodžio 17 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: A. Kubilius pakviestas dalyvauti Tarptautinės Ekonomikos stebėsenos grupės Ukrainai veikloje

Andrius Kubilius, buvęs Lietuvos Ministras Pirmininkas, tapo Tarptautinės ekonomikos stebėsenos grupės, neformaliai patariančios Ukrainos Vyriausybei, nariu. Šioje grupėje taip pat dalyvauja švedų kilmės ekonomistas Petersono instituto (JAV) vyriausiasis analitikas dr. Andersas Aslundas, buvęs Slovakijos premjeras Mikulas Dzurinda, Džordžo Vašingtono universiteto (JAV) profesorius dr. Olehas Havrilišinas, Ivey Business School, Western University (Kanada) profesorius emeritas dr. Bazilis Kalimonas, buvęs Slovakijos vicepremjeras ir finansų ministras Ivanas Miklošas. 

Tarptautinės ekonomikos stebėsenos grupė parengė pirmąjį savo pranešimą – Ukrainos Vyriausybės reformų programos vertinimą bei siūlymus dėl jos įgyvendinimo (tekstas anglų kalba pridedamas). Grupė Ukrainos Vyriausybės parengtą reformų programą vertina kaip labai pozityvų žingsnį skubių ir būtinų reformų link, pateikia savo matymą dėl svarbiausių veiksmų, kurių būtina imtis nedelsiant, šaliai siekiant išvengti finansinių sunkumų. 

Džiaugiuosi, kad buvau pakviestas dalyvauti šios tarptautinės grupės veikloje. Ukrainai šiuo metu itin svarbu užtikrinti, kad Vyriausybės ekonominės reformos, kurias patvirtino Rada, būtų įgyvendinamos sklandžiai ir būtų rezultatyvios. Tarptautinę finansinę paramą teikiančios institucijos nori matyti ne tik reformų planą, bet ir jo įgyvendinimą tam, kad ir toliau galėtų teikti Ukrainai paramą ir finansavimą. Neabejoju, kad šiame procese Ukrainai bus naudinga ir Lietuvos patirtis įgyvendinant svarbias reformas, tokias kaip valstybės valdomų įmonių valdymo, viešųjų pirkimų ir kita“, – sako A. Kubilius. 

Grupės sudėtis – žinomi akademinės bendruomenės vardai ir praktikai – buvę Vyriausybių, įgyvendinusių svarbias reformas, vadovai, parinkta siekiant užtikrinti, kad siūlymai ir vertinimai nebūtų tik akademiniai, bet ir būtų paremti praktine patirtimi vykdant konkrečias reformas kitose regiono valstybėse. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė