2014 m. gruodžio 23 d., antradienis

Seimas baigė V (rudens) sesiją

Šiandien baigėsi Seimo eilinė V (rudens) sesija. Nuo rugsėjo 10 d. iki gruodžio 23 d. surengti 45 plenariniai posėdžiai, jų metu priimta apie 360 įstatymų, 65 nutarimai, 5 kiti teisės aktai. 

Sesijoje daug dėmesio skirta Lietuvos prisijungimo prie euro zonos, krašto gynybos ir saugumo stiprinimo, finansų, socialinės atskirties mažinimo, ekonomikos, valstybės valdymo, energetikos, teisėtvarkos, aplinkos apsaugos, sveikatos, švietimo, mokslo ir kultūros ir kitiems klausimams. 

Seimas rudens sesijoje dėl euro įvedimo priėmė daugiau kaip 125 įstatymus, kuriuose litais nurodytas sumas perskaičiavo eurais. Priimti įstatymai leis nuo 2015 m. užtikrinti sklandų euro įvedimą ir efektyvų tolesnį teisės aktų nuostatų taikymą. 

Pagrindinis priimtas rudens sesijoje dokumentas – 2015 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas, kartu su juo patvirtinti ir Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetai. 

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisomis nuspręsta iki 2015 m. liepos 1 d. pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo taikymą šilumos energijai ir karštam vandeniui. Nuo 2015 m. kovo 1 d. didės akcizai alui, vynui bei kitiems fermentuotiems gėrimams, tarpiniams produktams, etilo alkoholiui, cigaretėms, cigarams ir cigarilėms. 

Sprendžiant socialinius klausimus Seimas priėmė Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, nustatydamas, kad ligos pašalpa, mokama iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų, visas laikino nedarbingumo dienas yra lygi 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio; patikslino Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymą dėl išmokų mirus apdraustam asmeniui. Seimas nutarė nuo 2015 m. nustatyti vienodą piniginės socialinės paramos (socialinės pašalpos ir kompensacijų) teikimo modelį visose savivaldybėse. Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu reglamentuota nauja paramos būstui išsinuomoti teikimo forma – nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensacija. Seimas taip pat leido rinkos kaina įsigyti savivaldybės būstus. Priimtomis Darbo kodekso ir lydimųjų teisės aktų pataisomis nuspręsta griežtinti atsakomybę už nelegalų darbą darbdaviams ir darbuotojams ir tokiu būdu mažinti nelegalaus darbo mastą. 

Reaguodamas į kylančias išorės grėsmes Seimas nutarė sustiprinti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas įvedus karo padėtį. Priimtais pakeitimais nuspręsta karo padėties metu ginkluotųjų pajėgų vado įsakymu ginkluotosioms pajėgoms priskirti Vadovybės apsaugos departamentą ir Viešojo saugumo tarnybą. Seimas taip pat priėmė Kibernetinio saugumo įstatymą nustatydamas kibernetinio saugumo sistemos organizavimą, valdymas ir kontrolę; patvirtino Kovinių ginklų naudojimo krašto apsaugos sistemoje statutą, Lietuvos kariams suteikė mandatą dalyvauti Šiaurės Atlanto Tarybos ir ES Tarybos patvirtintose tarptautinėse operacijose 2015–2016 m. 

Rudens sesijoje, kaip įprasta, nemažas dėmesys skirtas sveikatos, švietimo, kultūros ir kitų klausimų svarstymui. 

Paskutinę rudens sesijos dieną parlamentarai Seimo kanclere paskyrė Daivą Raudonienę. 

Seimo statute nustatyta tvarka, Seimas kasmet renkasi į dvi eilines pavasario ir rudens sesijas. Pavasario sesija trunka nuo kovo 10 d. iki birželio 30 d. Rudens sesija prasideda rugsėjo 10 d. ir baigiasi gruodžio 23 d. Seimo nariai į eilines sesijas renkasi be atskiro kvietimo. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė