2014 m. gruodžio 10 d., trečiadienis

Seimo nario K. Starkevičiaus pranešimas: „Šokiruoja Seimo veterano A. Syso retorika apie kaimą“

Kazys Starkevičius
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys, Šešėlinės Vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius atkreipia dėmesį, jog biudžeto svarstymo metu socialdemokratas Algirdas Sysas skleidė dezinformaciją apie Lietuvos kaimą. Seime, kuomet buvo svarstomas pačių valdančiųjų pateiktas pasiūlymas žemės ūkiui papildomai skirti 60 mln. Lt, A. Sysas buvo prieš šį pasiūlymą, motyvuodamas tuo, kad kaimas ir taip daug gauna lėšų. 

Iš jo pasisakymų buvo galima suprasti, kad kaimas yra išlaikytinis, siurbiantis pinigus ir neduodantis jokios grąžos, jog skirti dar papildomo finansavimo jiems nereikia, nes jie „apvalgo“ visus kitus – nuo kareivių iki bibliotekininkų ar prekybos centrų kasininkių. A. Sysas teigė, jog žemės ūkiui skiriamas fantastinis finansavimas, o jo sukuriama bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis yra labai maža“, – teigia Seimo narys K. Starkevičius, kuris primena, jog Lietuva žemės ūkio ir maisto produktų pernai eksportavo beveik už 10 mlrd. Lt, 3 mlrd. Lt iš jų gavo perpardavusi kitose šalyse pagamintus produktus, o maisto sektoriaus perspektyvos yra labai geros. 

Šiuo metu žemės ūkio ir maisto sektoriui tenka per 7 proc. šalies BVP. Kaip nurodo finansų ekonomistas Rimantas Rudzkis, 1 litas įdėtas į žemės ūkį, grįžta 1,5 lito grąža. Taigi A. Syso teiginiai, visiškai neteisingi ir nepagrįsti. Lietuvos kaimui ir maisto pramonei labai reikia investicijų, nes buvo susidariusi keista situacija – numatytos didesnės Europos Sąjungos dotacijos žemės ūkiui, bet nenumatytos valstybės lėšos tiems projektams kofinansuoti. Todėl ir prireikė numatyti garantijas, o ne palikti viską garbės žodžio lygyje“, – teigia K. Starkevičius. 

Kaip teigia Seimo narys, skirti papildomi pinigai padės įgyvendinti pačios Vyriausybės patvirtintas programas, kurios šiuo metu yra tik popieriuje, parems ūkininkus, kurie nukentėjo dėl Rusijos embargo ir afrikinio kiaulių maro. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė