2014 m. gruodžio 23 d., antradienis

Seimo priimtos pataisos padės kovoti prieš nelegalią tabako gaminių ir alkoholinių gėrimų prekybą turgavietėse

Seimas plenariniame posėdyje nusprendė turgavietes administruojantiems fiziniams asmenims, Lietuvoje įsteigtų juridinių asmenų vadovams, užsienio juridinių asmenų ir jų filialų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims nustatyti pareigą nedelsiant pranešti policijai, kad jų administruojamose turgavietėse Lietuvoje įsteigtas juridinis asmuo, ar užsienio juridinis asmuo, ar jų filialas, arba fizinis asmuo vykdo galimai neteisėtą veiklą – prekiauja, gabena ar laiko tabako gaminius ar alkoholinius gėrimus, neturėdamas licencijos verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais ar alkoholiniais gėrimais. 

Priimtomis Tabako kontrolės ir Alkoholio kontrolės įstatymų pataisomis (projektai Nr. XIIP-2037(2), Nr. XIIP-2038(2) siekiama sumažinti neteisėtos prekybos tabako gaminiais ir alkoholiniais gėrimais turgavietėse apimtis ir sustiprinti turgavietėse vykdomos veiklos kontrolę. 

Seimas priimtomis Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisomis (projektas Nr. XIIP-2039(2) taip pat nutarė įtvirtinti administracinę atsakomybę už šių nuostatų nevykdymą. Turgavietę administruojančiam fiziniam asmeniui, Lietuvos Respublikoje įsteigto juridinio asmens vadovui, užsienio juridinio asmens ar jo filialo vadovui už šios pareigos nevykdymą grės bauda nuo 289 iki 868 eurų. 

Priimtos naujos nuostatos įsigalios 2015 m. gegužės 1 d. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė