2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Seimo opozicijos lyderio A. Kubiliaus pareiškimas: „Premjeras vėl bando išpūsti burbulą“

Andrius Kubilius
Šiandien interviu „Žinių radijui“ premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad bus kreiptasi į prokuratūrą, nes trys šalies energetikos įmonės 2010–2012 m. esą ne pagal paskirtį panaudojo daugiau nei 400 mln. Lt. Pasak premjero, „tuo laikotarpiu tam tikrų pirčių išlaikymo išlaidos buvo įskaičiuotos į elektros energijos kainą ir kiti dalykai“. Kaip teigia premjeras, tai paaiškėjo po Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) užsakyto ir atlikto audito energetikos įmonėse. 

Reaguodamas į tokius premjero žodžius opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigia, kad reguliuojamų sektorių viršutines kainų ribas tvirtina VKEKK, tad būtent ji ir turėjo kontroliuoti, ar įmonės siūlo įtraukti į tarifą tinkamas sąnaudas, tarp jų – ir pirčių išlaikymo išlaidas. 

Tai, kad po atlikto energetikos įmonių audito paaiškėjo, jog į elektros tarifą galėjo būti įtraukta papildomų, tarifą didinančių sąnaudų, yra būtent tuomet veikusios komisijos atsakomybė. Keista, kad premjerui užkliuvo pirčių išlaikymo sąnaudos dešiniųjų Vyriausybės veikimo laikotarpiu, nes pačios pirtys pastatytos dar sovietmečiu, tad turėjo būti išlaikomos ir socialdemokratų Vyriausybių valdymo metu“, – sako A. Kubilius. 

Kaip teigia opozicijos lyderis, priedermę komisijai prižiūrėti sąnaudų pagrįstumą nustato Energetikos įstatymas: „nustatydama valstybės reguliuojamas kainas, Komisija įvertina investicijų atsipirkimo ir veiklos išlaidų pagrįstumą“. 

Nėra aišku, ką premjeras norėjo pasakyti, kad energetikos įmonės 400 mln. litų panaudojo ne pagal paskirtį, tačiau akivaizdu, kad tie pinigai nebuvo pavogti, jie liko įmonėse arba buvo panaudoti įmonių reikmėms. Kita vertus, ar tikrai visi tie 400 mln. Lt neturėjo būti įtraukti į elektros tarifą, kaip dabar teigia premjeras, tebėra ginčytinas klausimas, dėl to šiuo metu vyksta teisminiai ginčai tarp energetikos įmonių ir kainų komisijos. Tad visą šį bandomą pūsti burbulą būtų galima vertinti kaip bandymą nukreipti dėmesį nuo išties svarbių tyrimų ir parengti terpę politiškai susidoroti su neparankiais pareigūnais energetikos sektoriuje“, – sako opozicijos lyderis. 

A. Kubilius atkreipia dėmesį, kad šis bandomas eskaluoti klausimas visiškai nepalyginamas su pastarosiomis dienomis paskelbtu pranešimu apie specialiųjų tarnybų atliktą tyrimą dėl nusikalstamos veiklos „Klaipėdos naftoje“ 2004–2009 metų laikotarpiu, kai dėl nuostolingų sutarčių įmonei ir valstybei, kaip įtariama, buvo padaryta beveik 80 mln. litų žala. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė