2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Seimo opozicija: „2015 metų biudžetas priimtas grubiai pažeidžiant įstatymus“

Seimo opozicijos iniciatyva parengtas ir 29 Seimo narių pasirašytas kreipimasis į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę dėl 2015 metų biudžeto tvirtinimo procedūros Seime metu grubiai pažeistų Seimo statute ir Biudžeto sandaros įstatyme įtvirtintų nuostatų. 

Šios dienos Seimo posėdžio metu svarstant Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymo projektą buvo pritarta kelių Seimo narių siūlymams perskirstyti asignavimus Valstybės biudžete, tuo tarpu lėšų šaltiniai abstrakčiai buvo nurodomi kaip valstybės valdymo išlaidų bei skolos aptarnavimo išlaidų eilutės, konkrečiai neįvardinant kokia imtimi ir kaip bus keičiami asignavimai tose eilutėse, o tai prieštarauja Seimo statutui ir Biudžeto sandaros įstatymui. 

Nepaisant mūsų raginimų daryti Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų įstatymo priėmime pertrauką, kad arba Vyriausybė, arba Seimo nariai turėtų galimybę pateikti būtinas pataisas, kad tiksliais skaičiais į atitinkamas programų eilutes būtų įrašytos konkrečios sumažintos skolos aptarnavimo arba valdymo išlaidos, tai nebuvo padaryta, todėl Seimas nubalsavo dėl įstatymo, kuriame beveik 100 mln. litų išlaidos nėra konkrečiai perskirstytos ir apibrėžtos“, – sako opozicijos lyderis A. Kubilius. 

Pagal Seimo statuto 160 straipsnį, kol priimtas įstatymas neperduotas pasirašyti Prezidentui, Seimo Pirmininkas, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių gali motyvuotu raštu kreiptis į Seimą dėl, jų manymu, priimant tą įstatymą padarytų Seimo statuto pažeidimų. Gavus tokį kreipimąsi, Etikos ir procedūrų komisija ne vėliau kaip per 5 darbo dienas turi pateikti Seimui išvadas ir pasiūlymus. Kol Etikos ir procedūrų komisija nepateikė savo išvadų, Seimo Pirmininkas neperduoda įstatymo pasirašyti Prezidentui. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė