2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Seimo opozicijos lyderio A.Kubiliaus pranešimas: „Premjeras pamiršo savo pažadą kauniečiams dėl Panemunės tilto“

Šiandien spaudos konferencijoje Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Panemunės bendruomenės centro pirmininkas Gediminas Žukauskas dar kartą atkreipė dėmesį į vėluojantį Panemunės tilto statybos finansavimą, nors šis tiltas kauniečiams yra ypač reikalingas, nes yra svarbiausia jungtis tarp Panemunės ir Kauno miesto centro. Negana to, kitų metų valstybės biudžete nenumatyta reikiamų lėšų šio tilto statybai. Miesto savivaldybės vadovai yra suskaičiavę, kad kitais metais tiltui baigti reikia dar apie 25 mln. litų. 

Kad premjero žodiniai pažadai nedaug ką reiškia, žinojome jau senai. Jau galėjome ir priprasti, bet kiekvieną kartą, kai susiduri su tokiu cinišku pažadų nevykdymu, su kokiu susiduria Kauno gyventojai, dar vis nustembi. Nustembi ir stebiesi savo naivumu, kad jau buvai patikėjęs pažadu surasti valstybės biudžete lėšų Panemunės tilto per Nemuną statybai, – sakė Seimo opozicijos lyderis. – Galima cituoti ir cituoti, kiek kartų lankydamasis Kaune premjeras žadėjo atrasti lėšų kauniečiams reikalingam tiltui finansuoti. Tačiau iki šiol visus statybos darbus finansuoja praktiškai viena Kauno savivaldybė“.

Parlamentaras atkreipė dėmesį, kad tai – unikalus atvejis, nes Lietuvoje nėra nė vieno tilto per Nemuną, kurį būtų finansavusi viena savivaldybė. Tai ką iki šiol yra davusi Vyriausybė ar ką žada – yra visiški trupiniai. 

Man teko pačiam rūpintis, kad per pačią krizę 2009–2010 m. būtų rasta pakankamai valstybės lėšų tam, kad būtų užbaigti nauji tiltai per Nemuną ties Druskininkais ir ties Alytumi. Dabar baigiamas naujas tiltas ties Tilže. Jam randama valstybės lėšų. Vienintelis tiltas, kuriam nerandama – tai Panemunės tiltas, – sakė A. Kubilius. – Kai premjeras tiek kartų žadėjęs, užmiršta savo tokį pažadą visiems kauniečiams, turiu galvoti, kad tai vyksta neatsitiktinai. Tai galiu traktuoti tik kaip sąmoningą kerštą kauniečiams, kurie balsuoja už konservatorius ir nebalsuoja už socialdemokratus. Todėl socialdemokratai nemyli Kauno. Deja, toks valstybės reikalų, taip pat ir Kauno reikalų, tvarkymas pagal simpatijas socialdemokratams, būtų didžiulė socialdemokratų klaida, nes kauniečių meilės socialdemokratams tai tikrai nepadidins. Dar yra laiko daryti biudžeto projekte reikalingas pataisas ir raginu socialdemokratus atsipeikėti bei neversti visų kauniečių savo socialdemokratinių antipatijų įkaitais“. 

Savo ruožtu Kauno miesto meras A. Kupčinskas pabrėžė, kad Kauno miesto savivaldybė per pastaruosius dvejus metus dešimt kartų oficialiai kreipėsi į Vyriausybę, atsakingas ministerijas ir Seimą dėl adekvataus Panemunės tilto statybų finansavimo užtikrinimo. 

Šiemet valstybė iš Kelių priežiūros ir plėtros programos Panemunės tilto statyboms skyrė 5,3 mln. Lt. Bendrovė „Kauno tiltai“ per šiuos metus į statybas iš viso investavo 40,9 mln. Lt. Pagal sutartį su rangovu už šiuos darbus reikės atsiskaityti per 2015 metus. Bendra projekto vertė siekia 103 mln. Lt. Naujojo tilto atidarymas numatytas kitų metų spalio 1 d. 

Panemunės bendruomenės atstovas G. Žukauskas nusistebėjo, kad kitoje Lietuvos vietoje sklandžiai vykdomos ir finansuojamos kito tilto per Nemuną, vedančio į Sovetsko miestą, statybos.

Vis dėlto dar tikiu sveiku protu. Negalima viso rajono atskirti nuo Kauno miesto. Kaunas iš tikrųjų jaučiasi ignoruojamas“, – pažymėjo G. Žukauskas. 

Per pastaruosius kelerius metus valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos paramos lėšomis buvo pastatyti tiltai per Nemuną Alytuje (apie 60 mln. litų) ir Druskininkuose (apie 44 mln. litų), rekonstruotas Lazdynų tiltas Vilniuje (apie 120 mln. litų), pastatytas Vilniaus pietinis aplinkkelis (daugiau nei 260 mln. litų), nuo pagrindų suremontuotas tiltas per Danę ir viadukas per Liepų gatvę Klaipėdoje (daugiau kaip 40 mln. litų), nutiestas naujas Klaipėdos miesto šiaurinio išvažiavimo kelias nuo Kretingos gatvės iki liepų gatvės (daugiau kaip 70 mln. litų) ir kiti svarbūs objektai.

Akivaizdu, kad nė viena savivaldybė savo jėgomis neturi finansinių galimybių pastatyti tilto, juolab – per Nemuną. Taip ir Kauno miesto savivaldybė vien tik savo lėšomis negali užtikrinti Naujojo Panemunės tilto per Nemuną statybos“, – apibendrino Kauno miesto meras A. Kupčinskas. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė