2014 m. spalio 27 d., pirmadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Andrius Kubilius – Atviros demokratijos komiteto rinkimų stebėtojų delegacijos vadovas“

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Andrius Kubilius lankosi Ukrainoje, kur vadovauja parlamentinei Atviros demokratijos komiteto rinkimų stebėtojų delegacijai. Kolegoms iš kitų valstybių jis taip pat pristatys TS-LKD parengtą Ilgalaikės Lietuvos paramos Ukrainai strategiją. 

Atviros demokratijos komiteto rinkimų stebėtojų komiteto delegacijoje dirba 100 stebėtojų iš dvylikos valstybių, kurie spalio 26 dieną stebės Aukščiausiosios Rados rinkimus Ukrainoje. Atviros demokratijos komiteto vykdantysis direktorius Brianas Meffordas teigė, kad jam yra didelė garbė, kad A. Kubilius sutiko vadovauti šiai misijai. „Andrius Kubilius atstovauja drąsioms, demokratinėms vertybėms nuo pat judėjimo už Lietuvos Nepriklausomybę – Sąjūdžio, laikų, vėliau – būdamas Seimo nariu bei du kartus vadovaudamas Lietuvos Vyriausybei. Taip pat A. Kubilius, kaip ir visi lietuviai, yra didelis demokratinės ir europietiškos Ukrainos rėmėjas“, – sake jis. 

A. Kubilius Ukrainoje su kolegomis parlamentarais iš kitų valstybių aptars Ilgalaikės Lietuvos paramos Ukrainai strategiją (parengtą TS-LKD), kuri šių metų rugsėjį buvo pateikta Seimo Europos reikalų komitetui. Strategija numato kaip Lietuva, būdama Vakarų bendruomenės narė, galėtų padėti Ukrainai ilguoju laikotarpiu, bei kaip galėtų sutelkti Vakarų bendruomenę tokioms pastangoms. Vienas iš tikslų, keliamų šioje strategijoje – Lietuvos iniciatyva peržiūrėti 2014–2020 metų ES biudžetą, siekiant, kad iš šiuo metu numatyto 1 000 mlrd. eurų biudžeto 3 proc. būtų skirti naujo „Maršalo plano“ įgyvendinimui, taip sukuriant ne mažesnį kaip 30 mlrd. eurų finansinės paramos Ukrainai instrumentą. 

Džiugu, kad apie šį mūsų iškeltą uždavinį kalbama vis garsiau – šiomis dienomis švedų – amerikiečių ekonomikos profesoriaus Anderso Aslundo savo straipsnyje „Financial Times“ rašo apie „Maršalo plano“ poreikį Ukrainai, minėdamas mūsų siūlymą ir finansinės paramos apimtis, – sako A. Kubilius. – A. Aslundas mano, kad geriausias laikas pradėti tai aptart surengiant donorų konferenciją jau šių metų gruodį“. 

A. Kubilius Ukrainoje lankysis iki pirmadienio. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė