2014 m. spalio 29 d., trečiadienis

Konferencijos "Padedant Ukrainai nugalėti ir užtikrinti taiką - trumpalaikės ir ilgalaikės pasekmės Lietuvai ir Europai" akimirkos


Konferencijos "Padedant Ukrainai nugalėti ir užtikrinti taiką - trumpalaikės ir ilgalaikės pasekmės Lietuvai ir Europai" metu, svečiai iš Ukrainos dėkojo lietuviams už pagalbą, už aiškia poziciją Ukrainos problemos atžvilgiu, už galimybę per Lietuvos Europarlamentarus Europai pateikti teisingą informaciją apie tikrą situaciją Ukrainoje. "Yra matoma kaip pasiduodama Rusijos propagandai netgi Europoje"- sakė žurnalistas Roman Bolochka iš Ukrainos televizijos INTER TV, - "Ukrainoje vyksta tėvynės karas. Mes tik dabar įgyjame savo suverenitetą ir nepriklausomybę ir formuojame save kaip tautą".

Savanoris A. Artemchuk vertindamas Ukrainos kariškių padėtį kalbėjo: "Pirmiausia noriu padėkoti Lietuvos tautai už pagalbą. <...> Ekonominė situacija neleidžia visapusiškai finansuoti savo armijos. Atsitiko taip, kad karo našta užgulė ant tautiečių pečių. Žmonės savo lėšomis neša ir atiduoda kariškiams visa kas geriausia. Kasdien šitmtai savanorių tiekia kariškiams šiltus drabužius, verda šiltą maistą. Bet jaučiame, kad ir jų parama silpnėja, nes ištekliai mažėja. Todėl Lietuvos parama mums labai svarbi. Viską, kas yra gaunama, yra perduodama kariškiams į priešakines fronto linijas, niekas nėra pakeliui pametama. Prasideda šalčiai, todėl labai reikalingi šilti drabužiai, krosnelės". 

S. Grabskij, taikdarių asociacijos Ukrainoje vadovas, taip pat įvardino, kad šąlant orams labai trūksta krosnelių, palapinių, net patalynės. Kariškiai neturi miegmaišių, trūksta maisto, ypatingai karšto maisto. 

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje V. Žovtenko taip apibūdino situaciją: "Ukrainos rytuose vyksta konfrontacija tarp civilizuoto pasaulio ir pasaulio ordos. Ukrainiečiai gina ne tik savo laisvę, bet ir Europietiškos civilizacijos vertybes. Rusija turi liautis remti separatistus, išlaisvinti visus įkaitus, įskaitant Nadeždą Savchenko. Būtina stiprinti Ukrainos-Rusijos sienų kontrolę, ypač Lugansko ir Donecko teritorijoje, būtina užtikrinti sąlygas stebėsenos misijoms. Noriu priminti, kad Krymas yra integrali Ukrainos dalis. Ukraina nesutiks su Rusijos įvykdyta okupacija ir didžiuliu tarptautinės teisės pažeidimu. Karas nesukliudys reformoms, vykdomoms remiantis Europietiškomis vertybėmis.<...>". 

Noriu padėkoti Jonui Ohmanui, nuolatiniui mūsų sąžinės ir atminties budintojui, už daug metų besirūpinančiam, kad mūsų istorijos puslapiai nepasidengtų dulkėmis ir už darbus, daromus seseriškos tautos labui. 

Vincė Vaidevutė Margevičienė, 
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja 
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė