2014 m. spalio 15 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Seimo Etikos ir procedūrų komisijos veikla tampa parodija, diskredituojančia visą Seimą“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija nusprendė atšaukti savo narius Valentiną Stundį, Vytautą Juozapaitį ir Stasį Šedbarą iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, jiems patiems pasiūlius tokį sprendimą. Nors komisijos pirmininko postas priklauso opozicijos atstovui ir juo dabar yra V. Stundys, tačiau pats pirmininkas sako, kad komisijos darbas tampa beprasmiškas, valdančiosios daugumos atstovai, kurie komisijoje turi žymią balsų persvarą, balsuoja pagal politinę priklausomybę, neatsižvelgdami į teisinius argumentus ir sveiko proto logiką. O komisijos pirmininkas paverčiamas tokių sprendimų įkaitu, nes privalo juos pasirašyti ir paskelbti. 

Komisijos darbas tampa parodija, kai atvirai tyčiojamasi sprendžiant rimtus klausimus. Seimo etikos ir moralės prievaizdu turinti būti komisija pati yra patyčių objektas. Mes jaučiamės statytiniais, tik formaliai įeinančiais į komisijos sudėtį, nes visi klausimai sprendžiami daugumos balsais. Paprastai komisija išteisina valdančiosios daugumos atstovus ir pasmerkia – opozicijos. Toks farsas oficialioje Seimo institucijoje toliau tęstis negali“, – pažymi V. Stundys. 

Pasak S. Šedbaro, komisijos veikloje galioja ne Seimo statutas ir etikos normos, o politinės daugumos valia. „Tapo akivaizdu, kad komisija neatlieka jai pavestų funkcijų prižiūrėti, kaip laikomasi Seimo statuto ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių Seimo narių veiklą, taip pat nagrinėti šių teisės aktų ir etikos pažeidimus, svarstyti kilusius Seimo narių konfliktus, nagrinėti ir teikti išvadas dėl procedūrinių ginčų“, – pažymi Seimo narys. 

Komisijos narys Vytautas Juozapaitis apgailestauja, kad tokia svarbi Seimo savireguliacijos ir savikontrolės institucija kaip Etikos ir procedūrų komisija yra tapusi valdančiosios daugumos politiniu įrankiu, kaip susidoroti su neparankia opozicija. To Seimų istorijoje dar nėra buvę, nes į šią komisiją buvo renkami tik nepriekaištingos reputacijos ir moralės Seimo nariai, galintys pagal moralinius principus savarankiškai priimti sprendimus, nepriklausomai nuo partinės priklausomybės. 

Į komisiją paskirti valdančiųjų partijų atstovai ne tik diskredituoja komisijos veiklą, bet ir visą Seimą. Tokiame politiniame spektaklyje mes negalime dalyvauti“, – sako V. Juozapaitis. 

Seimo opozicijos atstovai jau buvo sustabdę narystę Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje. Pernai gruodį parlamentarų kantrybės taurę perpildė valdančiosios daugumos Seimo narių balsais priimtas Seimo statutui prieštaraujantis sprendimas, kad Seimo nutarimo dėl Viktoro Uspaskicho neliečiamybės svarstymo procedūra yra baigta. Komisijos veikla buvo atnaujinta gavus Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės pažadą, kad bus svarstomi pasiūlymai keisti Seimo statutą ir Etikos ir procedūrų komisiją formuoti kitokia tvarka. Tačiau šis Seimo Pirmininkės pažadas taip ir liko neįgyvendintas, o, kaip rodo faktai, padėtis nė kiek nepasikeitė. 

Savo atstovus iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos atšaukė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija ir Mišri Seimo narių grupė. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė