2014 m. spalio 7 d., antradienis

Seimas svarstys šalies vadovės pataisas dėl investicijų Lietuvoje suderinamumo su nacionalinio saugumo prioritetais

Seimas pradėjo svarstyti Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktas Investicijų ir Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymų pataisas (projektai Nr. XIIP-2274, Nr. XIIP-2275), kuriomis siekiama užkirsti kelią nacionaliniam saugumui kylančioms grėsmėms, susijusioms su investicijomis į strateginę reikšmę turinčius ūkio sektorius. 

Respublikos Prezidentės pataisomis siūloma, kad investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančią teritoriją būtų leidžiamos tik išsamiai įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. 

Kaip pažymėjo Prezidentė, turime būti budrūs ir labai atsakingai vertinti visas grėsmes Lietuvos saugumui. Negalime leisti, kad šalia pagrindinės karinių oro pajėgų aviacijos bazės, iš kurios vykdoma NATO oro policijos misija, ar šalia energetikos, transporto ir kitų strateginių objektų įsikurtų neaiškios kilmės įmonės, galimai vykdančios šalies nacionaliniam saugumui priešišką veiklą“, – Seimo posėdyje kalbėjo Respublikos Prezidento vyriausioji patarėja Giedrė Kaminskaitė-Salters. 

Teikiamuose įstatymų projektuose nacionaliniam saugumui užtikrinti strateginiais ūkio sektoriais įvardijami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai. Taip pat siūloma į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą įtraukti šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantį Šiaulių oro uostą bei suteikti strateginės reikšmės objekto statusą visiems Lietuvos Respublikos teritorijoje esantiems aerodromams. 

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 9 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti šioje rudens sesijoje. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė