2014 m. lapkričio 11 d., antradienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: frakcija kreipsis į Generalinę prokuratūrą dėl galimo premjero spaudimo sveikatos viceministrui

Šiandien Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, atsakinėdamas į Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos pateiktus klausimus dėl buvusio Sveikatos apsaugos ministerijos viceministro Gedimino Černiausko spaudimo komisijai, renkančiai valstybinės įstaigos vadovą, ir dėl galimo paties premjero bandymo daryti įtaką konkurso rezultatams per G. Černiauską, rodė ypatingą atsainumą ir visiškai nesureikšmino situacijos. 

Ministras Pirmininkas sakė nematantis problemos, kad prisidengdamas jo vardu sveikatos apsaugos viceministras darė spaudimą komisijai, vykdančiai konkursą Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo pareigoms užimti. Premjeras vengė konkrečių atsakymų į pateiktus klausimus ir sudarė įspūdį, kad tiek jis asmeniškai, tiek ir jo vadovaujama partija toleruoja tokius neteisėtus veiksmus. 

Premjeras bando supaprastinti skandalą, iškilusį viešumon dėl neteisėto spaudimo komisijos nariams naudojantis tarnybine padėtimi. Premjeras neprašė, kad G. Černiausko veiksmai būtų svarstomi socialdemokratų partijoje, dėl šio neteisėto veiksmo ir jo pavardės panaudojimo kriminaliniame kontekste neketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą. Todėl įtariu, kad A. Butkevičius išties skambino ar kaip kitaip davė nurodymus G. Černiauskui, o šis nuolankiai vykdė Vyriausybės vadovo valią, – sakė Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, Seimo posėdyje ironiškai paklausęs: – Premjere, gal Jums vertėtų pasitikrinti melo detektoriumi, kad išsiaiškintume, kuris iš Jūsų meluoja“. 

TS-LKD frakcija planuoja kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši atliktų tyrimą ir nustatytų, ar nebuvo pažeisti įstatymai premjerui galimai darant įtaką viceministrui ir pastarajam darant įtaką komisijos nariams. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė