2014 m. lapkričio 5 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Lietuvos valstybė gali ir privalo žymiai stipriau padėti Ukrainai“

Vyriausybė ir valdančioji koalicija kviečiama imtis bendrų veiksmų, kad artimiausiu metu Lietuva patvirtintų Paramos Ukrainai ilgalaikę strategiją. Tokį kreipimąsi į Seimo ir Vyriausybės vadovus, Seimo komitetų pirmininkus šiandien pateikė Seimo opozicijos lyderis, Šešėlinės Vyriausybės Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius ir Seimo narys, Šešėlinės Vyriausybės užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. 

Esame pasirengę konstruktyviai prisidėti prie tokios strategijos parengimo ir įgyvendinimo“, – rašoma pareiškime. 

Pareiškimo autoriai atkreipia dėmesį, kad didelę tiek moralinę, tiek materialinę paramą Ukrainai teikia Lietuvos piliečiai. Tačiau iš Seimo ir Vyriausybės parama galėtų būti kur kas didesnė. Negalima nusiraminti, kad po Minsko susitarimų Ukrainoje nebėra karo veiksmų, kad tariamai silpsta Maskvos agresija, kad po Ukrainos Rados rinkimų normalizuojasi visas Ukrainos valstybės gyvenimas. Rusija vėl stiprina savo karines pajėgas Donecko ir Luhansko regionuose, organizuoja neteisėtus vietinius pseudo rinkimus, ir visa tai artimiausiu metu vėl gali išvirsti į kruviną karinę agresiją. Kita vertus, Vladimiras Putinas siekia ilgalaikių tikslų – destabilizuoti situaciją Ukrainoje, išvarginti ją nuolatinėmis agresyviomis atakomis, tokiu būdu neleisti Ukrainos valdžiai vykdyti būtinų reformų, pertvarkant ir stiprinant ekonomiką. Siekiama, kad po kelerių metų, sulaukus natūralaus žmonių nusivylimo, būtų galima tikėtis prorusiškų jėgų pergalės Rados rinkimuose. Taip V. Putinas susigražintų politinį dominavimą visoje Ukrainoje, ne vien tik Rytų Ukrainoje. 

Ukrainoje sprendžiasi ne tik Ukrainos ateitis. Sprendžiasi visų mūsų ateitis. Jeigu Rusijos agresija nebus sustabdyta Ukrainoje, jeigu V. Putinui bus leista pasiekti ilgalaikių karinių ar politinių pergalių Ukrainoje, pralaimės ne tik Ukraina. Pralaimėsime mes visi. Kad to išvengtume, Lietuva gali ir privalo investuoti į paramą Ukrainai žymiai daugiau, nei iki šiol Lietuvos valstybė darė. Lietuva privalo turėti ilgalaikę paramos Ukrainai strategiją, kuri padėtų mums patiems suvokti, kuo ir kaip Lietuva gali padėti ir padeda Ukrainai. Tokia strategija turi apimti įvairių sričių priemones, pradedant nuo tradicinių diplomatinių iki paramos Ukrainos kariuomenei, apmokant ją ir aprengiant. Tokia paramos strategija turi apimti ir mūsų paramos Ukrainos reformoms priemones, ir mūsų pastangas išnaudoti mūsų narystės Europos Sąjungoje ir NATO organizacijose teikiamas galimybes, telkiant partnerius naujam Maršalo planui bei Ukrainos narystės šiose organizacijose perspektyvų įtvirtinimui“, – pareiškime pažymi A. Kubilius. 

Visą pareiškimo tekstą rasite (galite atsisiųsti) paspaudus: p a r e i š k i m a s“. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė