2014 m. lapkričio 7 d., penktadienis

Seime bus aptarti psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos klausimai

Lapkričio 12 d., trečiadienį, 10 val. Seimo Konferencijų salėje vyks konferencija „Psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencija bendrojo ugdymo institucijose“, kurią organizuoja Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija, Švietimo ir mokslo ministerija, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ir Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras. 

Kasmetinio renginio tikslas – supažindinti bendrojo ugdymo mokyklų vadovus, savivaldybių administracijų švietimo padalinių darbuotojus, vaiko gerovės komisijų narius ir visuomenę su tendencijomis, naujienomis, aktualiais psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos klausimais ir aptarti naujausius pasiekimus kovoje su alkoholio, tabako ir kitų narkotinių medžiagų daromos žalos vaikams ir jaunimui mažinimu, gerąją patirtį ir priemones, kurių būtina imtis vaiko gerovei užtikrinti. 

Konferencijoje pranešimą skaitys tarptautinės programos „Sniego gniūžtė“ (International Snowball Association) tarybos prezidentas Džekas Irvinas (Jack Irwin), kuris „Sniego gniūžties“ iniciatyvą 1994 metais atvežė į Lietuvą. Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė kalbės tema „Tabako vartojimas, kontrolė ir elektroninės cigaretės“, Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro atstovas Rolandas Simonas (Roland Simon) pristatys pranešimą „Narkotikų vartojimo prevencija Europoje“. 

Renginyje, kuriame laukiama daugiau kaip 300 dalyvių, patirtimi dalysis mokslininkai, Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nariai, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų ministerijų, policijos bei kitų institucijų atstovai, visuomeninių organizacijų atstovai. 

„Sniego gniūžtė“ – tai jaunimo programa, skirianti dėmesį prevencijai ir skatinanti gyvenimą be svaigalų. Šis judėjimas, skirtas 14–19 metų paaugliams, padeda jaunam žmogui ugdyti pozityvius ir aktyvius kūrybiškumo, lyderystės, empatiško bendravimo gebėjimus. Tokia veikla padeda vaikui patirti sėkmę, jaustis svarbiu, atsakingu ir reikalingu kitiems. 


Konferencija bus tiesiogiai transliuojama Seimo interneto svetainėje ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė