2014 m. lapkričio 11 d., antradienis

Seimo opozicijos lyderis A.Kubilius: Vyriausybė turi atsiimti biudžeto projektą

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius ragina Vyriausybę atsiimti pateiktą kitų metų biudžeto projektą po to, kai Lietuvos bankas pateikė griežtą išvadą, kad projektas pažeidžia Fiskalinės drausmės įstatymą. Šią Lietuvos banko išvadą rytoj svarstys Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. 

Lietuvos bankas savo išvadoje Seimui teigia: „manome, kad Lietuvos Respublikos 2015 metų biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymas pažeidžia Fiskalinės drausmės įstatyme įtvirtintą išlaidų ribojimo taisyklę. <...> Remiantis šia taisykle atlikti skaičiavimai rodo, kad valstybės biudžeto asignavimų metinis prieaugis 2015 metais negali būti daugiau nei 0,5 proc. tačiau projekte numatyta, kad 2015 metų biudžeto asignavimai didėja gerokai sparčiau (4,8 proc.) palyginti su 2014 m. planuotais asignavimais“. 

Dar spalio mėnesį Seime pristatant 2015 metų biudžeto projektą, A. Kubilius nuogąstavo, kad Vyriausybės pateiktas kitų metų biudžetas yra grįstas nepamatuotu požiūriu dėl kitų metų makroekonominių rodiklių, todėl planuojamos pajamos yra pernelyg išpūstos. Lietuvos bankas savo išvadoje taip pat teigia, kad „šiuo metu yra nemažai rizikų, dėl kurių 2015 metų biudžeto pajamų surinkimo planas gali būti neįvykdytas“. 

Lietuvos banko išvada patvirtina mūsų jau išsakytus nuogąstavimus, kad biudžeto projektas pažeidžia fiskalinės drausmės įstatymą ir remiasi nepamatuotu požiūriu dėl kitų metų ekonominės raidos, todėl Vyriausybė turi atsiimti pateiktą biudžeto projektą ir pateikti naują, kuris atitiktų ekonominės raidos scenarijų ir galiojančius teisės aktus, – sako TS-LKD frakcijos seniūnas A. Kubilius. – Būtų didžiulė klaida priiminėti biudžetą, dėl kurio tokia autoritetinga institucija kaip Lietuvos bankas pateikia išvadą, jog pažeidžiamas Fiskalinės drausmės įstatymas. Biudžeto priėmimas po tokios išvados gali pakirsti pasitikėjimą Lietuva tarptautinėse rinkose, o tai savo ruožtu gali didinti skolinimosi kainą“. 

Lietuvos bankas savo išvadoje taip pat pabrėžia, kad Vyriausybė turėtų tvirtai laikytis Konvergencijos programoje numatytų deficito tikslų ir jų nekeisti bei atkreipia dėmesį, kad 2016-2017 metų planuojami valdžios sektoriaus deficitai padidinti daugiau nei leistų tikėtis makroekonominė padėtis. 

Remiantis biudžeto sandaros įstatymu Lietuvos bankas teikia išvadą dėl būsimo biudžeto projekto poveikio pasitikėjimui finansų sistemos stabilumu, atkreipdamas išskirtinį dėmesį į išorinį ūkio subalansuotumą ir ilgalaikį valdžios sektoriaus finansų tvarumą. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė