2016 m. sausio 11 d., pirmadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Seimo nariai aiškinsis, kaip Vyriausybės sprendimas neberemti termofikacinių elektrinių paveiks šildymo kainas Panevėžyje“

Šiandien 14 val. Seimo nariai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Anušauskas susitiks su AB „Panevėžio energija“ vadovybe. Susitikime bus aptariamas praėjusiais metais Vyriausybės priimtas sprendimas nuo 2016 m. sausio 1 d. panaikinti elektros energijos gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms, naudojančioms gamtines dujas, neskiriant joms viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšų. 

Dėl šios priežasties Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės veikla sustabdyta, o Kauno ir Panevėžio termofikacinių elektrinių ateitis nėra aiški. 

Priimdama tokį sprendimą Vyriausybė pripažino, kad šios termofikacinės elektrinės Lietuvos energetikos sistemai nereikalingos, o tai reiškia, kad mūsų elektros energijos strategija paremta ilgalaikio importo prielaida. 

Panevėžio gyventojai nuogąstauja, kad centralizuotai tiekiamos šilumos kaina didės. Juk valstybei atsisakius remti elektros gamybą tokiose elektrinėse, jos nedirbs nuostolingai, o galimus nuostolius bus priversti dengti šilumos vartotojai. Sunerimę ir elektrinės darbuotojai ar jų neištiks Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės likimas, kai buvo atleista apie 114 žmonių“, – sako Seimo narė R. Juknevičienė. 

AB „Panevėžio energijos“ vadovybė praėjusiais metais suskaičiavo, kad nuo 2016 metų panaikinus elektros energijos gamybos kvotas termofikacinėms jėgainėms, bendrovė patirtų 2,4 mln. eurų metinį nuostolį. Išankstiniais skaičiavimais, centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Panevėžio gyventojams dėl to išaugtų 0,4 euro cento už kilovatvalandę (ct/kWh). Vėliau prognozes sušvelnino, tačiau šių metų veiklos rezultatai nėra optimistiniai. 

„Panevėžio energija“ 2008 metais baigė statyti daugiau kaip 130 mln. litų vertės pirmąją Lietuvoje didelio energetinio našumo termofikacinę elektrinę. Elektrinės statybai panaudota ES ir Danijos vyriausybės parama, o paskolos bankams dar nėra grąžintos. Po Vyriausybės sprendimo kyla grėsmė, kad palyginti naują elektrinę teks išmontuoti.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė