2016 m. sausio 13 d., trečiadienis

Lietuvos studentų sąjungos prezidento Pauliaus Baltoko kalba Laisvės gynėjų dienos 25-ųjų metinių minėjime

Seimo kanceliarijos (aut.- Džoja Barysaitė) nuotrauka
Jūsų Ekscelencija Prezidente, Seimo Pirmininke, Ministre Pirmininke, Seimo nariai, Sausio 13-osios įvykių dalyviai, aukų artimieji, mieli Nepriklausomos Lietuvos žmonės, brangūs svečiai, 

25-erius iš 26-ių savo gyvenimo metų gyvenu laisvoje Lietuvoje, nesu toks vienas, šiuo metu Lietuvoje studijuoja daugiau nei 150 000 studentų, visose aukštosiose mokyklose galutinai įsitvirtino jau Nepriklausomos Lietuvos jaunuolių karta. Ir mes esame dėkingi už galimybę siekti aukštojo mokslo laisvoje Lietuvoje. Mes negalime dalintis prisiminimais apie laisvės kovas, tačiau apie jas girdėjome iš savo senelių, tėvų, istorijų mokykloje. Tačiau suprantame laisvės vertę, suprantame laisvės kainą. Žinome ir atpažįstame ir padėkojame tiems žmonėms, be kurių tai būtų sunkiai įmanoma. 

Žvelgiant į modernaus pasaulio istoriją, galime pastebėti, kad studentija visuomet atsidurdavo įvykių priešakyje, ne išimtis ir Lietuva. Tai socialine grupė aktyvių, tikinčių ir mąstančių žmonių. Tad nenuostabu, jog okupacinės jėgos visuomet siekdavo kontroliuoti aukštąsias mokyklas, studentiją, profesūrą. Šiandiena to nėra, dėka žmonių, kurie susirinko ir paaukoję savo gyvybes mums sukūrė laisvę, kuria didžiuojamės. 

Taip, mano karta negali prisiminti tragiškos sausio 13-osios kovos už laisvę, taip, tuomet mes negalėjome prisidėti prie dešimtmečius brandintos laisvos Lietuvos idėjos įgyvendinimo, tačiau privalome veikti šiandien ir išlaikyti taip sunkiai iškovotą laisvę. 

Turime ginti iškovotą laisvę. Patriotizmas, meilė Tėvynei ir artimui, meilė mūsų tautos kalbai ir istorijai, tikėjimas idėjomis ir tikslais, į kuriuos einame. Tai vertybės, kurias kiekviename privalo atskleisti ir surasti švietime, mokykloje, universitete.. Tai pagrindinės kolonos, dėl kurių studentija neapleis iškovotos laisvės. Tai pagrindiniai principai, kurių vedamų žmonių labiau nei ginklų gali, turi ir privalo bijoti kiekvienas, kuris grasintų mūsų laisvei. 

Turime branginti laisvę. Demokratija, laisva mintis ir išsilavinusi tauta, tai yra laisvės užtikrinimo matas. Tik išsilavinusi ir laisvai mąstanti tauta turi ateitį. Lietuva eina šiuo keliu ir visoje Europoje esame vieni iš lyderių, pagal išsilavinusių žmonių kiekį. Tiesa, ne tik kiekis čia turi būti svarbus. Todėl turime siekti, kad aukštasis mokslas taptu kokybišku valstybės pagrindu, ant kurio ir toliau galėtume statyti savo visų mylimą valstybę. 

Turime dalintis laisve. Laisvės kovoje nebuvome vieni, tad turime padėkoti už palaikymą kelyje į laisvę ir padėti kitoms tautoms jos siekti. Iškovoję laisvę, tapome laisvi keliauti, laisvi matyti ir girdėti kas vyksta pasaulyje. Tai mums leidžia suprasti ir laisvai mąstyti. Ir tik tai apčiuopęs supranti, jog mūsų tautos nueitas kelias yra tikrai didis. Pasaulyje vis dar yra šalių, kur dėl karo apie aukštąjį išsilavinimą ir laivės branginimą belieka tik svajoti, pasaulyje vis dar yra šalių kur nemaža dalis studentų nebaigia studijų visai ne dėl akademinių priežasčių, bet dėl to, kad žūva. Pasaulyje vis dar yra šalių, kurios yra laisvos, tačiau didžiajai daliai jų visuomenės nėra laisvai prieinamas išsilavinimas. Turime dalintis savo patirtimi, turime dalintis savo vertybėmis, turime dalintis savo laisve. 

Žemai lenkiuosi ir tariu ačiū iškovojusiems mums laivę, ir pažadu, jog mes būsime ta studentijos karta, kuri nedvejodama gins. kuri kasdienėje veiklos ir savo poelgiuose laisvę brangins. karta kuri šia laisve dalinsis ir skleis visam pasauliui žinią apie laisvą Lietuva, neįkainojamą laisvės vertę ir nenuginčijamą laisvės galią. Ačiū.


Paulius Baltokas, Lietuvos studentų sąjungos prezidentas