2016 m. sausio 13 d., trečiadienis

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba Laisvės gynėjų dienos 25-ųjų metinių minėjime

Seimo kanceliarijos (aut.- Olga Posaškova) nuotrauka
Gerbiamieji Laisvės gynėjai, Sausio 13-osios įvykių dalyviai, žuvusiųjų artimieji, Seimo nariai, garbūs svečiai ir visi Lietuvos žmonės, šiandien – ypatinga diena, kai mintimis grįžtame per ketvirtį amžiaus į Sausio 13-osios naktį su visais jos išbandymais. Su pavojaus jausmu prarasti taip neseniai atkovotą Nepriklausomybę. Su nepaprasta mūsų žmonių didybe. 

Šiandien padėkokime jiems visiems. 

Ir tiems, kurie stovėjo čia, prie parlamento, ar prie Televizijos bokšto, ginkluoti tik savo tikėjimu, drąsa ir viltimi. Ir tiems, kurie buvo šių rūmų viduje, pasirengę žūti. Tiems, kurie miestuose ir kaimuose prie televizorių, radijo imtuvų gaudyte gaudė kiekvieną žodį iš Vilniaus, po to – iš Sitkūnų. 

Sausio 13-osios įvykių dalyvius sieja unikalus ryšys. Nenutrūkstamas, jau pradėjęs kelią per kartų kartas. 

1991-aisiais gimę vaikai kartu su Lietuva įkvėpė laisvės oro ir kartu mokėsi stotis ant kojų. Šiandien jie jau suaugę, į gyvenimą išėję vaikinai ir merginos. Juose užkoduotas toks pat stiprus ryžtas: jeigu prireiktų – ginti Lietuvą. 

Geriausias įrodymas – trys tūkstančiai savanorių, atėjusių į Lietuvos kariuomenę ir savo valia išmainiusių įprastą gyvenimą į kario būtį. Savo apsisprendimais jie geriausiai liudija, kad Lietuva visada turėjo ir turės ištikimų sūnų bei dukterų. 

Tą patį galiu pasakyti apie kiekvieną, nuoširdžiai dirbantį Lietuvai, kuriam sąvoka Tėvynė – ne tuščias žodis. 

Vienybės ryšį jaučiame ir su ukrainiečių tauta, kurios atstovų šiandien matome ir šioje salėje. Lygiai taip ir Lietuva lemtingomis Sausio 13-osios dienomis jautė stiprų tarptautinės bendruomenės palaikymą, kurį visada prisiminsime su dideliu dėkingumu. Iš savo patirties galime patikinti Ukrainą, kad jos kovą už laisvę kurti atvirą, europietišką valstybę vainikuos pergalė. Reikia tik atkakliai eiti savo keliu. 

Lietuvai prireikė net 25-erių metų, kad Sausio 13-osios byla – didžiausia byla mūsų šalies istorijoje – pagaliau pasiektų teismą. Tikėjomės, kad tai įvyks kur kas greičiau. Bet teisingumo valanda vis tiek artėja. Kiekvienas, nusikaltęs žmoniškumui, padaręs karo nusikaltimų, turi sulaukti teisėto atpildo. Tai – mūsų įsipareigojimas visoms Sausio 13-osios aukoms. 

Bet geriausiai šios dienos ir datos atminimą įprasmina mūsų meilė laisvai Lietuvai ir atsakomybė už jos ateitį. 

Šiandien diena ne tiktai atminimo diena, šiandien mūsų visų laisvės diena. 

To ir noriu palinkėti visiems, kuriems brangus Sausio tryliktosios atminimas. Kurie supranta, kokia didelė kaina buvo sumokėta už Nepriklausomybę ir kokia didelė, neįveikiama jėga yra tautos vienybė. 

Visada išlikime drąsūs ir ištikimi Lietuvai! 


Dalia Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Prezidentė