2015 m. spalio 20 d., antradienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Prašoma, kad į Seimo etikos komisijos klausimus atsakytų ir pats A. Butkevičius“

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką, prašydamas į posėdį, kuriame Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė prašo įvertinti 2015 m. rugsėjo 29 d. A. Kubiliaus pasisakymus LRT laidoje apie Ministrą Pirmininką, iškviesti ir patį Algirdą Butkevičių. 

I. Šiaulienė savo pareiškime teigia, kad mano teiginiai apie Premjero pokalbius su prokurorais dėl konkrečios bylos sprendimo „yra visiškas melas (...)“. Turiu priminti, kad Premjeras Algirdas Butkevičius 2015 m. rugsėjo 17 d. Seimo plenariniame posėdyje, per Vyriausybės valandą, atsakinėdamas į klausimus dėl jo žento įsigytų UAB „Ministerium“ akcijų, sakė: „Aš norėčiau, kad jūs grįžtumėte prie šio klausimo. Aš šį klausimą esu uždavęs prokurorams. Jie, sakė, sulaukė didžiulio spaudimo ir šiuo metu kol kas negali atnaujinti tos bylos. Bet aš žinau, kad ekonominių nusikaltimų senaties nėra“, – sako A. Kubilius. 

Seimo opozicijos lyderio teigimu, I. Šiaulienė, teigdama, kad A. Butkevičius „dėl jokių tyrimų nesikreipė (...) į prokurorus“ yra neteisi, nes pats premjeras Seimo posėdyje aiškino, kad jis „šį klausimą (dėl konkrečios bylos) yra uždavęs prokurorams“. 

Šie Premjero žodžiai, į kurių nekonstitucinį pobūdį tame pačiame posėdyje Premjero dėmesį atkreipė ir Seimo narys Jurgis Razma, minėtoje LTV laidoje ir buvo cituojami. 

Ir toliau esu įsitikinęs, kad Premjeras šiais savo žodžiais pasakė tai, kad jis konkrečios bylos aplinkybes aiškinosi su tą bylą tiriančiais prokurorais, o tai yra šiurkštus konstitucinių valdžios atskyrimo principų ir teisinės valstybės principų laužymas, – pažymi A. Kubilius. – Man nėra žinoma, kaip Premjeras šias konkrečios bylos aplinkybes su prokurorais aiškinosi: ar jis tai darė prokurorus išsikvietęs pas save į kabinetą, ar jis savo nuomonę perdavė per trečius asmenis, ar jis tai darė tiesiogiai skambindamas jiems telefonu, tačiau Seimo Etikos ir procedūrų komisija turėtų paprašyti Premjero šias aplinkybes komisijai detaliai išaiškinti, nes komisijai, priimant objektyvų sprendimą dėl I. Šiaulienės skundo, tai gali turėti ypatingos svarbos“. 

Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių siūloma pakviesti į posėdį, kad jis išsamiai paaiškintų, kada ir kokiomis aplinkybėmis jis yra „uždavęs šį klausimą“ konkrečią bylą tiriantiems prokurorams dėl tos bylos konkrečių aplinkybių ir dėl prokurorų šioje byloje priimtų konkrečių sprendimų.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė