2015 m. spalio 20 d., antradienis

Seimas uždraudė kaltais už nusikalstamas veikas vaiko seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui pripažintiems žmonėms dirbti su vaikais

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2900(3) ES), kuriomis siekiama užkirsti kelią seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus. Už naujas nuostatas balsavo 70 Seimo narių, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 3 parlamentarai. 

Priimtais pakeitimais nutarta uždrausti žmonėms, pripažintiems kaltais už nusikalstamas veikas vaiko seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, pavyzdžiui, už seksualinę prievartą, vaiko išnaudojimą pornografijai, jo pirkimą arba pardavimą, ateityje dirbti su vaikais. Jiems bus uždrausta dirbti darbą ar savanoriauti vaikų socialinėse, švietimo ir sporto, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose. 

Naujomis įstatymo nuostatomis įtvirtinama, kad paslaugų gavėjas, sudarantis sutartį dėl paslaugų teikimo vaikui su asmeniu, vykdančiu individualią veiklą, turės teisę paslaugų teikėjo prašyti pateikti pažymą dėl teistumo. Pagal pakeitimus, asmenys, ketinantys dirbti ar užsiimti savanoriška veikla, darbdaviui ar savanoriškos veiklos organizatoriui turės pristatyti pažymą dėl Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro duomenų apie fizinį asmenį. 

Seimo priimtomis teisės akto pataisomis taip pat siekiama užtikrinti, kad taikomos konfidencialumo taisyklės netrukdytų specialistams teikti pranešimus atsakingoms tarnyboms, jeigu šie asmenys pagrįstai mano, kad vaikas yra nukentėjęs nuo seksualinio išnaudojimo.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė