2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Ministro Pirmininko prašoma pateikti argumentus, kodėl, jo įsitikinimu, šilumos kaina didės?

Kalbėdamas Seimo posėdyje ir interviu žiniasklaidai Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius nuolat pabrėžia, kad Seimui atsisakius svarstyti Vyriausybės parengtus Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymo pakeitimus, Lietuvos didžiųjų miestų gyventojams šiluma brangs: „Šilumos kaina, jeigu nebus šitam modeliui pritarta, didės“. 

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius stebisi tokia premjero pozicija ir pateikė oficialų paklausimą, dėl kokių priežasčių šilumos kaina didžiuosiuose miestuose gali didėti – juk nepatvirtinus SGD terminalo finansavimo modelio pakeitimų lieka iki šiol galiojusi tvarka. 

A. Kubilius daro prielaidą, kad Ministro Pirmininko numatomas šilumos kainų didėjimas didžiuosiuose miestuose susijęs su praėjusios savaitės Vyriausybės sprendimu panaikinti remtinos elektros energijos kvotas didžiųjų miestų kogeneracinėms jėgainėms ir prašo premjero argumentuoto paaiškinimo. 

Seimo opozicijos lyderis taip pat stebisi viešai žiniasklaidoje pasirodžiusiais Ministro Pirmininko teiginiais, kuriuose jis parodo savo neraštingumą energetikos srityje. 

Ką daryti su premjeru, kuris per trumpą televizijos laidą apie energetiką per kelias minutes sugeba šiurkščiai suklysti?“ – stebisi Seimo opozicijos lyderis, turėdamas omenyje vakar dienos laidą „Dėmesio centre“, kurioje A. Butkevičius teigė: „Nereikia susiet elektros energijos gamybos kvotų su šiluma. Panaikinus elektros energijos kvotas, šilumos kainoms jokios įtakos nebus. Elektros energija pagaminama per du mėnesius, kiek rodo praktika, jau keletas mėnesių kada yra ir gaminama ir šiluma, bet savikainai jinai, šilumos energijos savikainai, įtakos neturi toks nedidelis kiekis.“ 

Pasak A. Kubiliaus, būtent A. Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės priimtas sprendimas nuo 2016 m. sausio 1 d. panaikinti elektros energijos gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms, naudojančios gamtines dujas, veda šilumos kainų didėjimo Vilniaus gyventojams 10–15 proc. link. Kogeneracinėse termofikacinėse jėgainėse gaminamos šilumos kaina padidėja iki 30 proc., jeigu tuo pat metu nėra gaminama elektra, arba ji nėra superkama. 

A. Butkevičius toje pačioje laidoje teigė: „Ponas Daukšys vėl kalba apie tai, kad lygtai statomos naujos termofikacinės elektrinės gamins elektrą. Ne, jos negamins, jos tik gamins šilumą“. 

„Lietuvos Energijos“ interneto svetainėje skelbiama, kad Vilniuje ir Kaune planuojami plėtoti kogeneraciniai termofikaciniai projektai. Taip pat aiškiai nurodoma, kad bus gaminama ir šilumos, ir elektros energija. Be to, premjero mintis prieštarauja pačiam apibrėžimui: „Termofikacija“ – centralizuotas šilumos tiekimas (vienu metu gaminama elektros ir šiluminė energija). 

Ir dar viena A. Butkevičiaus citata: „Mes greičiau priėmėm vyriausybės nutarimą dėl kvotų panaikinimo dėl to, kad elektros kaina, noriu pasakyti, ir jeigu nepanaikintumėm kvotų, Lietuvoje jinai nedidėtų. Kadangi mes gauname elektros energiją, gausime ir iš Švedijos ir iš Lenkijos.“ 

Išeitų, A. Butkevičiaus Vyriausybė panaikino kvotas, nes nenorėjo, kad Lietuvoje nedidėtų elektros kaina“. 

Tai ką daryti su premjeru, kuris bando vaizduoti, kad sprendžia energetikos problemas, bet per kelias minutes akivaizdžiai parodo, kad apie šias problemas nieko nesupranta?“, – apibendrina A. Kubilius.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė