2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija svarstė priklausomybių ligomis sergančių asmenų reabilitacijos finansavimo ir kitus klausimus

Spalio 14 d. Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija (toliau – Komisija) posėdyje svarstė klausimą „Dėl narkomanų reabilitacijos bendruomenių veiklos efektyvumo vertinimo kriterijų parengimo ir šių bendruomenių veiklos kontrolės tvarkos nustatymo ir patvirtinimo. Dėl finansavimo modelio veikimo“. 

Komisija atsižvelgė į tai, kad pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos, patvirtintos Europos Komisijos 2014 m. rugsėjo 8 d. sprendimu Nr. C(2014)6397, 8 prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ 8..3. 1 uždavinį, Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. birželio 19 d. įsakymu Nr. A1- 358 „Dėl Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2015 m. vasario 24 d. įsakymo Nr. A1- 90 „ Dėl 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos prioritetų įgyvendinimo priemonių įgyvendinimo plano ir nacionalinių stebėsenos rodiklių skaičiavimo aprašo patvirtinimo“ pakeitimo“ numatoma su 14 socialinės psichologinės reabilitacijos įstaigų įgyvendinti priemonę „Asmenų, priklausomų nuo psichoaktyvių medžiagų, socialinė integracija“, galimai trumpinant lėšų įsisavinimo laikotarpį, jei bus pasiekti priemonės ir tikslai ir rodikliai, kad galima būtų ir toliau išlaikyti dabartiniu metu esančias reabilitacijos vietas. Dėl tolimesnio pakankamo finansavimo už suteiktas reabilitacijos paslaugas priklausomybės ligomis sergantiems asmenims apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, o neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims, būtina numatyti vienodą reabilitacijos finansavimo mechanizmą, kai baigsis finansavimas iš Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos. 

Komisija nutarė siūlyti Lietuvos Respublikos Vyriausybei parengti bendrą finansavimo modelį už suteiktas reabilitacijos paslaugas priklausomybės ligomis sergantiems asmenims, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu ir neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, numatant vienodą reabilitacijos paslaugų finansavimo modelį ir šaltinį. 

Komisija išklausė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, Sveikatos apsaugos ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Priklausomybės ligų centrų asociacijos ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atstovų informaciją dėl Lietuvos Respublikos Seimo 2011 m. birželio 30 d. nutarimo Nr. XI-1573 „Dėl metadono naudojimo teisėtumo“, kuriame buvo pasiūlyta Lietuvos Respublikos Vyriausybei: užtikrinti pakankamą finansavimą už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas priklausomybės ligomis sergantiems asmenims, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, o neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims užtikrinti aiškų finansavimo šaltinį iš valstybės biudžeto lėšų; numatyti vienodą priklausomybės ligomis sergančių asmenų, neapdraustų privalomuoju sveikatos draudimu, gydymo finansavimo mechanizmą. Užtikrinti asmenų, sergančių priklausomybės ligomis, narkomanijos prevencijos, ankstyvos diagnostikos, gydymo, medicininės reabilitacijos ir socialinės reintegracijos veiklą; svarstyti galimybę įsteigti respublikinį mokslinį metodinį specialistų, teikiančių priklausomybės ligomis sergantiems vaikams ir jaunimui ankstyvosios diagnostikos, gydymo, reabilitacijos ir socialinės reintegracijos paslaugas, rengimo centrą ir kt. 

Taip pat buvo išklausyta informacija dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. spalio 10 d. nutarimo Nr. 1246 „Dėl priklausomybės ligų prevencijos, gydymo, reabilitacijos ir reintegracijos paslaugų sistemos sukūrimo koncepcijos (gairių) patvirtinimo“ įgyvendinimo problemų ir numatomų ateities planų. 

Komisija nutarė šių klausimų svarstymą tęsti š. m. gruodžio mėnesį.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė