2015 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas tęsia pradėtus darbus dėl vaikų kokybiško maitinimo

Dar šių metų gegužės 6 d. Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK), surengęs išvažiuojamąjį posėdį į Žemės ūkio ministeriją, kur su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriumi Jonu Miliumi aptarė Žemės ūkio ministerijos ir savivaldybių bendradarbiavimą vykdant maisto produktų ir maitinimo paslaugų viešuosius pirkimus, išsiaiškino kad, kai kurios savivaldybės vykdo gana griežtą maitinimo paslaugų kokybės priežiūrą, tačiau esama ir savivaldybių, priežiūrą vykdančių gana atsainiai. Fiksuojami atvejai, kai vaikams tiekiamas nesaugus, pagamintas iš pasenusių žaliavų, kurių tinkamumo vartoti terminas seniai pasibaigęs, netinkamos sudėties ir kaloringumo, o kartais – tiesiog atšalęs ir neskanus maistas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdomų patikrinimų metu nustatomi apie 6 proc. atvejų, kai vaikams buvo siūlomi neleistini maisto produktai arba maisto produktai, kurių sudėtyje buvo vaikams draudžiamų maisto priedų, apie 50 proc. patikrintose vaikų maitinimą organizuojančiose įmonėse yra fiksuojami įvairūs neatitikimai ar grubūs pažeidimai. Vaikams siūlomus patiekalus ištyrus laboratorijoje, nustatyta, kad ketvirtadalio visų patiekalų energinė vertė buvo 10 ir daugiau proc. mažesnė nei nurodyta gamintojo valgiaraštyje. Kitaip tariant, didžiąją dienos dalį praleisdami ugdymo įstaigoje, vaikai dar gan dažnai ten gauna nepilnavertį, nekokybišką maistą, kuris ruošiamas nesilaikant geros maisto gamybos praktikos nuostatų, higienos reikalavimų ir pan. 

Siekdamas taisyti esamą situaciją, VVSK įregistravo Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimo projektą (Nr. XIIP-3133), kurio tikslas – skatinti sąžiningą ir socialiai atsakingą verslą, gerinti viešųjų pirkimų būdu perkamų maisto ir maitinimo paslaugų kokybę, griežtinti maitinimo paslaugų kokybės priežiūrą. 

Šios dienos posėdyje VVSK, paskirtas papildomu komitetu, svarstė šį įstatymo projektą ir iš esmės jam pritarė, siūlydamas pagrindiniam komitetui jį tobulinti, kad įstatyme atsirastų sąvokos nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašas apibrėžimas. Tai sąrašas, į kurį įtraukiami maisto tvarkymo subjektai, nesilaikantys teisės aktų, reglamentuojančių maisto saugą, kokybę ir higieną, nevykdantys Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nurodymų ar kliudantys jai atlikti valstybinę maisto kontrolę, Taip pat siūloma, kad maisto pirkimo sutartyje būtų nustatytas vienašališkas sutarties nutraukimo būdas, jei šios sutarties galiojimo metu pakartotinai nustatoma trys ir daugiau pažeidimų dėl maisto produktų kokybės arba tiekėjas yra įtrauktas į nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė