2015 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas bendru sutarimu pritarė Seimo rudens sesijos darbų programai

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK), dalyvaujant vidaus reikalų viceministrui Juliui Morkūnui bei Lietuvos Savivaldybių asociacijos atstovams šiandien posėdyje svarstė rudens sesijos darbų programos projektą XIIP-3509(2) ir bendru sutarimu jam pritarė.

Taip pat posėdyje komitetas pasitvirtino VII (rudens) sesijos veiklos planą, kuriame išskyrė šiuos rudens sesijos prioritetinius įstatymų projektus tai: 

Seimo rinkimų įstatymo Nr. I-2721 2, 51, 9, 10, 11, 15, 17, 18, 25, 26, 35, 37, 38, 39, 41, 43, 51, 54, 55, 56, 61, 671, 89, 91, 92, 97 straipsnių pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIP-2994(3), kuriame numatomas kandidatų sąrašo (tam tikrais atvejais ir kandidato) parėmimas atitinkamu parašų skaičiumi, detaliau reglamentuojamos rinkimų užstato grąžinimo sąlygos ir tvarka, papildyti straipsniai, susiję su nepriekaištinga reputacija, rinkėjų papirkinėjimu, tarptautiniais rinkimų stebėtojais bei kai kurios nuostatos suvienodinamos su kitais rinkimų įstatymais.

Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektas (neregistruotas), kuriuo siekiama atsisakyti vieno (vienodo visiems) ir įtvirtinti kelis skirtingą veiklos ir finansinio savarankiškumo laipsnį garantuojančius seniūnijų valdymo organizavimo modelius, kuriuos pasirinkti būtų leista pačioms savivaldybių taryboms, reglamentuoti seniūnaičių rinkimų sistemą ir aiškiau apibrėžti jų teises ir pareigas, išplėsti galimybes seniūnijų gyventojams ir bendruomeninėms organizacijoms dalyvauti sprendžiant vietos reikalus.

Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo įstatymo projektas (nauja redakcija) Nr. XIIP-3268. Juo siekiama iš esmės keisti galiojantį valstybės tarnybos santykių teisinį reguliavimą ir tokiu būdu pritraukti į valstybės tarnybą naujus žmones ir išlaikyti aukštą jau dirbančių valstybės tarnautojų kvalifikaciją ir vertybines nuostatas, sudaryti sąlygas jauniems ir gabiems asmenims didinti savo kompetenciją ir nuosekliai daryti karjerą, taip pat atlaikyti privataus sektoriaus konkurenciją, tobulinti valstybės tarnautojų veiklos vertinimo ir karjeros planavimo, taip pat darbo apmokėjimo ir motyvavimo sistemas.

Lobistinės veiklos įstatymo Nr. VIII-1749 pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIP-2731, kuriuo siekiama užtikrinti teisėkūros proceso ir lobistinės veiklos viešumą ir skaidrumą, užkirsti kelią neteisėtai lobistinei veiklai. Tikslą siūloma realizuoti, naujai apibrėžiant lobisto sąvoką ir išplečiant asmenų, vykdančių lobistinę veiklą, ratą, lobistams nustatant pareigą ne tik vieną kartą per metus teikti lobistinės veiklos ataskaitą, bet ir pareigą per nustatytą terminą nuo lobistinės veiklos dėl konkretaus teisės akto ar jo projekto pradžios deklaruoti lobistinę veiklą dėl šio teisės akto ar projekto, taip pat nustatant lobistinės veiklos deklaracijos turinį, patikslinant lobistinės veiklos ataskaitos turinį ir kt.

Be įstatymų projektų rudens sesijoje numatoma ir eilė parlamentinės kontrolės klausimų, kaip savivaldybių savarankiškųjų ir valstybinių funkcijų įgyvendinimas ir valstybinė priežiūra, savivaldybių teritorijoje esančių vaikų globos (rūpybos) institucijų optimizavimo eiga bei vaikų socialinė integracija bei Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas administruojančių institucijų veikla (komiteto sprendimo įgyvendinimo priežiūra) bei kt. priemonės.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė