2015 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „TS-LKD frakcija Seime inicijuoja diskusiją dėl Lietuvos eksporto stagnacijos ir siūlo sprendimus, kaip grįžti į spartaus ūkio augimo trajektoriją“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija opozicijai skirto Seimo plenarinio posėdžio metu šį ketvirtadienį, 15 val., organizuoja diskusiją „Ilgalaikė Lietuvos eksporto stagnacija: priežastys, pasekmės ir ką daryti?“. Diskusijos tikslas – išsiaiškinti priežastis, kodėl traukiasi Lietuvos eksporto apimtys, ką tai reiškia šalies ekonomikos perspektyvai ir kokie galėtų būti problemos sprendimo būdai. 

Per visą Nepriklausomybės laikotarpį būtent spartus Lietuvos eksporto augimas ir orientacija į ES ir kitas Vakarų rinkas lėmė spartų Lietuvos ekonomikos augimą ir vartojimo atsigavimą. Tačiau nuo 2012 metų pabaigos matome vykstančią eksporto stagnaciją, o pastaruoju metu eksportas pradėjo netgi mažėti. Blogėja eksporto rodikliai į mums svarbias rinkas Vakarų Europoje, todėl nebūtų teisinga manyti, kad eksporto bėdas lemia tik prekybos santykių su Rusija krizė ar naftos produktų kainų kritimas. Lietuvos eksporto stagnacijos problemos priežastys yra žymiai gilesnės ir susijusios su mažėjančiu Lietuvos produktų konkurencingumu. Deja, valdžia problemos ne tik nebando spręsti, o ją tik maskuoja”, – teigia Seimo opozicijos lyderis. 

Pasak A. Kubiliaus, Lietuvai siekiant sugrįžti į spartaus eksporto augimo trajektoriją, kartu išlaikant ir spartų algų augimą, labai svarbi inovatyvios, aukštosiomis technologijomis pagrįstos ir aukštą pridėtinę vertę kuriančios Lietuvos ekonomikos plėtra. Kad tai vyktų, reikalinga efektyvi inovacijų vystymo politika, kurios dabar stinga, ir intensyvi užsienio investicijų medžioklė. 

Vyriausybė šiuo metu turi ES pasiūlytą įrankį, kaip nukreipti Lietuvos ekonomiką būtent tokios aukštos pridėtinės vertės kūrimui – tai daugiau nei 660 mln. eurų apimties „Sumanios specializacijos“ programa. Mūsų nuomone, ši programa, skirta mokslo potencialo išnaudojimui versle ir inovacijų kūrimui, turi koncentruoti valstybės finansinius resursus į tas sritis, kuriose galima sulaukti didžiausios pridėtinės vertės – pirmiausia ten, kur Lietuva jau turi stiprias mokslinių tyrimų mokyklas ir inovacijas kuriančias įmones, jau užimančias stiprias pozicijas tarptautinėse rinkose. Tokiomis sritimis yra informacinės technologijos, biotechnologijos ir lazerinės bei fotoelektronikos technologijos. Šiose Lietuvos sėkmės kryptyse reikalingas rimtesnis valstybės resursų koncentravimas ir plėtros strategija. Dabartinė „Sumanios specializacijos“ programa ir Vyriausybės požiūris negarantuoja, kad tokia resursų koncentracija įvyks, nes eilinį kartą nueita lengviausiu keliu, lėšos dalinamos visiems, net ir tokiems egzotiškiems prioritetams, kaip „Įtrauki visuomenė“, – teigia pranešimą Seimo diskusijoje skaitysiantis A. Kubilius. 

Pradėdamas diskusiją dėl šalies eksporto problematikos, A. Kubilius, kartu su europarlamentaru Gabrieliumi Landsbergiu ir Seimo nariu Dainiumi Kreiviu, pristato memorandumą „Kokiu keliu eisime: Graikijos ar Airijos?“. Po diskusijos Seime TS-LKD frakcija taip pat pristatys rezoliuciją „Dėl ilgalaikių Lietuvos eksporto problemų“, kuria siekiama įtraukti parlamentą į svarstymus dėl eksporto krizės sprendimo.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė