2014 m. liepos 16 d., trečiadienis

Žmogaus teisių komitetas: teisė gauti ir skleisti informaciją nėra absoliuti

Liepos 16 d. posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas svarstė Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso papildymo 2471 straipsniu įstatymo projektą (XIIP-309(2)). 

Projektu siekiama užtikrinti vaiko asmeninio ir privataus gyvenimo, kitų duomenų slaptumo apsaugą bei išvengti papildomų neigiamų teisminės bylos nagrinėjimo pasekmių, Viešoje erdvėje neretai yra skelbiama, analizuojama, vertinama uždaruose teismo posėdžiuose nagrinėjamų ar jau išnagrinėtų bylų medžiaga (jos dalis), taip pat viešuose teismo posėdžiuose išnagrinėtų bylų medžiaga (jos dalis), nustatyta nevieša proceso pabaigoje. Tokiu būdu pažeidžiamas vaiko asmens, jo privataus gyvenimo slaptumas, informacijos apie vaiko sveikatą konfidencialumas ar kiti neviešintini aspektai. 

Šiuo metu Baudžiamojo kodekso 247 straipsnyje įtvirtinta baudžiamoji atsakomybė tik už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo. Teisės aktuose nėra įtvirtinta aiški atsakomybė tais atvejais, kai yra atskleidžiama ar viešai paskelbiama neviešame (uždarame) teismo posėdyje nagrinėtos bylos medžiaga ar jos dalis arba ta medžiaga ar jos dalis, kurią nevieša pripažino teismas. 

Svarstymo metu įvertinta tai, kad projektu siūloma atsakomybė už neviešos teismo medžiagos paviešimą yra galimai per griežta. Atkreiptas dėmesys, kad siūlomu projektu toks paviešinimas būtų priskiriamas nesunkių nusikaltimų kategorijai, nusikaltęs asmuo būtų baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Tuo tarpu panaši veika – ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas be leidimo yra baudžiamasis nusižengimas, už kurį nenumatoma laisvės atėmimo bausmė. 

Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad baudžiamoji atsakomybė už ne viešos teismo medžiagos paviešinimą neturėtų būti apribota nukentėjusiu laikant tik nepilnametį. Uždari teismo posėdžiai galimi siekiant žmogaus asmeninio ar šeiminio gyvenimo slaptumui apsaugoti, taip pat užkirsti kelią valstybės, profesinių ar komercinių paslapčių paviešinimui. Todėl tikslinga svarstyti galimybę baudžiamąją atsakomybę taikyti visais atvejais, kai yra atskleidžiama ar viešai paskelbiama neviešame (uždarame) posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiaga ar jos dalis arba ta medžiaga ar jos dalis, kurią nevieša pripažino teismas. 

Įvertinęs Vyriausybės nuomonę ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotojos Audronės Nugaraitės posėdžio metu išsakytą nuomonę, komitetas pripažino, kad projektas turi būti tobulinamas, tačiau iš esmės pritarė šiam įstatymo projektui. 

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 25 straipsnis skelbia: „<...>Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai. <...>. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė