2014 m. liepos 16 d., trečiadienis

Seimo TS-LKD frakcijos narės R. Juknevičienės pranešimas: „Panemunės tiltas – ne tik Kauno miesto savivaldybės rūpestis“

Grupė Seimo narių kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių dėl tilto per Nemuną tarp Antano Juozapavičiaus prospekto ir Tilto gatvės (vadinamojo Panemunės tilto) statybos darbų. 

Viena iš kreipimosi iniciatorių Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Rasa Juknevičienė pažymi, kad tiltas – valstybinės reikšmės objektas, bet jo statybos finansavimu paliekama rūpintis tik Kauno miesto savivaldybei. 

Tenka konstatuoti, kad Panemunės tiltas Kaune yra keistai unikalus pavyzdys, kai savivaldybė yra paliekama iš esmės viena statyti valstybinės reikšmės tiltą per Nemuną“, – sako R. Juknevičienė. Po atliktos ekspertizės tapo aišku, kad tilto atramos avarinės būklės. Tiltas nebuvo remontuotas daugiau nei 50 metų. Nuspręsta avarinės būklės senąjį tiltą nugriauti susprogdinant, nes nebuvo galima toliau rizikuoti gyventojų gyvybėmis. 

Kauno miesto savivaldybė rangos sutartį dėl tilto statybos pasirašė dar 2012 m. sausį. Netrukus buvo nugriautas senasis tiltas, tačiau naujojo statybos darbai nevyksta taip sparčiai, kaip norėtų gyventojai, o už atliktus darbus atsiskaitoma vėluojant. 

Panemunės tilto statybos bendra suma siekia 102,95 mln. litų. Iš Kelių priežiūros ir plėtros finansavimo programos planuojama gauti 70 mln. litų. Likę reikalingi statybai beveik 33 mln. litų turėtų būti skirti iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto. 

Pastaroji dar pernai padidinus skolinimosi limitą nuo 40 iki 50 proc., pasiskolino 12 mln. litų šio tilto statybai ir juos sumokėjo darbus atlikusiai bendrovei. Šiemet balandį Kauno miesto savivaldybei vietoje prašytų 15 mln. litų buvo paskirta 5 mln. litų Kelių priežiūros ir plėtros finansavimo programos lėšų, kurios taip pat netrukus turėtų pasiekti darbus atliekantį rangovą. 

Dėl esamų finansinių įsipareigojimų ir turimų skolinimosi limitų savivaldybė neturi galimybės tik biudžeto ir skolintomis lėšomis finansuoti Panemunės tilto statybos darbų“, – pažymi Seimo nariai. 

Ateityje, nutiesus naują kelią, tiltas taps svarbia jungtimi atvažiuojantiesiems į Kauno miesto centrą iš Marijampolės plento ar Kauno–Vilniaus greitkelio, todėl parlamentarai Vyriausybės prašo 2015–2017 m. Valstybės investicijų programoje 2015 m. numatyti 40 mln. litų, kurių reikia tolesnei Panemunės tilto statybai.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė