2014 m. liepos 24 d., ketvirtadienis

Seimo narės R. Juknevičienės pranešimas: „R. Juknevičienė dėkoja Lietuvos kariuomenei vadovavusiam gen. ltn. A. Pociui už indėlį į kariuomenėje vykusius strateginius pokyčius“

Rasa Juknevičienė
Seimo TS-LKD frakcijos narė, šešėlinė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė dėkoja Lietuvos kariuomenei (LK) paskutiniuosius penkerius metus vadovavusiam gen. ltn. Arvydui Pociui, o jį keičiančiam naujajam vadui gen. mjr. Jonui Vytautui Žukui išreiškė paramą. 

Gen. ltn. A.Pociaus indėlis į kariuomenėje vykusius strateginius pokyčius – ypač svarbus. Jo vadovavimo metu kariuomenė susidūrė su sunkmečiu, tačiau puikiai sugebėjo įvykdyti iškeltus uždavinius. Kariuomenė kartu su visos valstybės žmonėmis prisidėjo prie to, kad valstybei negrėstų vienas iš saugumo iššūkių – finansinis šalies bankrotas“, – sakė R. Juknevičienė. 

Pasak jos, įgyvendinant kariuomenėje vykusius pokyčius gen. ltn. A. Pocius buvo tikru lyderiu. 

Dirbant kartu su buvusiu LK vadu, Valstybės gynimo taryba patvirtino naują valstybės ginkluotos gynybos koncepciją, pagal kurią į Lietuvą sugrįžo supratimas, jog krašto gynyba yra ir mūsų pačių, lietuvių, reikalas. Tad kariuomenė pradėta rengti ne tik vykdyti tarptautines operacijas, bet ir ginti savo kraštą. Vienas iš svarbiausių pokyčių gynyboje – po šaukimo į privalomąją karo tarnybą sustabdymo atnaujintas rengti rezervas, apimantis bazinius karinius mokymus, jaunesniųjų karininkų vadų kursus, kartotinius jau tarnavusių asmenų kariuomenėje mokymus ir kt. 

Pasak šešėlinės krašto apsaugos ministrės, visuose pagrindiniuose strateginiuose dokumentuose, kurių buvo priimta daug, pavyko įtvirtinti subalansuotą požiūrį į gynybą. Tai ir atnaujinta Nacionalinio saugumo strategija, Mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatymų paketas, Karo prievolės įstatymas, kuriame įtvirtinti nauji karo prievolės atlikimo būdai, Lietuvos karinė strategija, Krašto apsaugos sistemos organizavimo įstatymo pakeitimai – visuose juose sudėlioti konceptualūs dalykai į strateginį lygmenį. Vienas svarbiausių pokyčių – pakeista kariuomenės struktūra, ji priartinta tai, kuri būtų reikalinga karo metu. 

Sveikindama naująjį LK vadą gen. mjr. J. V. Žuką R. Juknevičienė teigė remianti jo vardijamus prioritetus kariuomenės personalo bei rezervo rengimo srityse. „Kariuomenę modernizuoti būtina, tačiau ginkluotę esant reikalui gali padėti įsigyti partneriai, o parengti žmonių per trumpą laiko tarpą – neįmanoma, todėl tuo rūpintis reikia jau dabar, – sakė šešėlinė krašto apsaugos ministrė. – Linkiu didžiausios sėkmės naujajam vadui, o Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai parems jo iniciatyvų įgyvendinimą“. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė