2014 m. kovo 28 d., penktadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Užsienio politikos formuotojai ir ekspertai diskutuoja apie Lietuvos užsienio politiką po Rusijos agresijos Ukrainoje“

Seimo TS-LKD frakcijos nuotr.
Šiandien Vilniuje užsienio politikos formuotojai ir ekspertai diskutuoja apie užsienio politikos iššūkius po Rusijos invazijos Ukrainoje, Lietuvos santykius su kaimynais, transatlantinį bendradarbiavimą ir politinių partijų susitarimą dėl gynybos politikos. 

„Lietuvos užsienio politiką visada mačiau kaip Lietuvos geopolitinį saugumą užtikrinančią politiką. Pirmiausia – geopolitinį saugumą nuo pavojingos ir neprognozuojamos Rusijos“, – seminaro pradžioje pabrėžė Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. 

A. Kubilius teigė šią politiką matantis kaip dviejų dėmenų politiką. Pirmasis geopolitinio saugumo garantų – Lietuvos kiek įmanoma gilesnė integracija į Vakarus, antrasis mūsų geopolitinio saugumo garantas – europietiškos saugumo erdvės plėtra į Rytus nuo mūsų, į Rytų partnerystės erdvę. 

Pasak opozicijos lyderio, „visus 24 Nepriklausomybės metus turime labai aiškią užsienio politikos doktriną – dviejų dėmenų doktriną, turime efektyvų jos įgyvendinimą, ir, ko gero, iš visų valstybės politikos sričių, užsienio politika yra efektyviausiai įgyvendinama“. 

Prezidentės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė teigė, kad mums reikia permąstyti situaciją mūsų vidaus politikoje, o taip pat ir regione po Rusijos agresijos Ukrainoje. 

„Tai, ką Rusijos veiksmai padarė – tai ne tik karinis veiksmas, kiek tarptautinės teisės požiūris į tarptautinės teisės normas. <...> Globaliu mastu yra kvestionuojamos tarptautinės teisės normos“, – sakė ji. 

Pasak J. Neliupšienės, vienas iš aktualiausių klausimų šiuo metu yra saugumas. „Kalbame viena vertus apie konvencinį saugumą. Konvencinės grėsmės kaip karinės buvo nustumtos į šalį kaip mažai tikėtinos, o dabar vėl turime peržiūrėti šią savo koncepciją, nes matome atvejį, kai Rusija matuoja temperatūrą, tikrina Vakarų tolerancijos ribas“, – sakė J. Neliupšienė. 

Seminare taip pat pasisakė Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, politologas dr. Tomas Janeliūnas, Seimo TS-LKD frakcijos narys dr. Arvydas Anušauskas, prof. K. Girnius, Šešėlinės vyriausybės užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. 

Tai ketvirtasis „Modernios Lietuvos kūrybos“ seminaras, kurį organizuoja opozicijos lyderis A. Kubilius, šešėlinis užsienio reikalų ministras A. Ažubalis, Demokratinės politikos institutas ir Ronaldo Reagano namai. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė